Серія вебінарів для науковців від компанії Clarivate

Про особливості оновленого інтерфейсу платформи Web of Science Core Collection, можливості та функції референс-менеджера EndNote, формування авторських профілів науковців йтиметься під час серії вебінарів, які пройдуть у січні-лютому цього року на онлайн-платформі Webex. Лектором вебінарів, які організовує компанія Clarivate, виступить експертка компанії з інформаційно-аналітичних ресурсів та навчання Ірина Тихонкова.

Вебінари відбуватимуться українською мовою. Участь у них безкоштовна.

Для того, щоб слухачі змогли обрати зручний для себе час, більшість вебінарів відбуватимуться о 10 год 15 хв з повтором о 16 год 15 хв.

Усі зареєстровані учасники зможуть отримати електронний сертифікат про участь за умови, якщо прослухають понад 90% часу вебінара.

Програма вебінарів:

28 січня 2021 року

Тема: Web of Science Core Collection у новому інтерфейсі

Тези

На онлайн-демонстрації перевіримо, чи всі знайомі функції доступні в новому інтерфейсі Web of Science Core Collection, дізнаємося, що очікувати від запланованих оновлень, як формувати, редагувати запит за певною темою, розглянемо використання символів, як робити скорочення та заміни, зберігати результати, в тому числі обирати видання для публікації, аналізувати їх  через створення звітів про цитування робіт та пов’язаних записів. Як і навіщо формувати список позначених публікацій.

Відповіді на запитання учасників з реєстраційних анкет.

Реєстраційна форма за покликанням:

16:15–17:15 https://bit.ly/3nIGN5H


9 лютого 2021 року

Тема: Авторські профілі науковця: бонус чи тягар

Тези

Доробок наукового працівника складається з опублікованих праць, які можуть бути представлені в різних формах: статті, монографії, глави книг, матеріали конференцій, патенти тощо. Такі праці опубліковані в різних виданнях, в різних установах, а інколи і під іншим прізвищем (якщо відбулася зміна прізвища), що ускладнює створення коректного профілю науковця. Цікавість наукової спільноти оцінюється за отриманими цитуваннями. Часто для первинної кваліфікаційної оцінки необхідно надати перелік публікацій та дані за цитуванням, а для науковця – показник індексу Гірша (h-index). Формула h-index достатньо проста, але підрахунки проводяться за різними базами даних з різним контентом, певними особливостями індексації, що призводить до різних значень h-index у одного науковця. Для впорядкування колекції наукового доробку існує декілька авторських профілів. Про створення формування та підтримання в актуальному стані Publons/ResearcherID, ORCID, ResearchGate, Google Scholar йтиметься під час вебінара. Також зупинимося на складнощах, що можуть виникнути при пошуку робіт певного автора у Web of Science Core Collection, та як їх подолати. Як оцінити науковий доробок автора? Чи можна вплинути на цитованість роботи? Чи може автор розмістити роботи у відкритому доступі?

 Відповіді на запитання учасників з реєстраційних анкет.

 Реєстраційні форми за посиланнями: 

10:15–11:15  https://bit.ly/2M0Dk4L

16:15–17:15  https://bit.ly/2LQOHfH


10 лютого 2021 року

Тема: Можливості й функції референс-менеджера EndNote

Тези

Згодом при опрацюванні наукової літератури постає питання її зручного зберігання з метою використання при написанні власних робіт, оскільки в різних виданнях свої правила оформлення пристатейних переліків літератури. Найдавнішим з наявних референс або бібліографічних менеджерів є EndNote. Передплата доступу до платформи Web of Science Core Collection надає можливість безкоштовного використання його розширеної онлайн-версії. Під час вебінара йтиметься про швидкий старт, створення, наповнення та впорядкування власної колекції статей, імпорт публікацій з Web of Science Core Collection, онлайн-бібліотек, пошукових систем, сайту видання, створення запису власноруч, а також про структуру статті, типи форматів пристатейної літератури і швидке оформлення рукописів за форматом журналу, експорт даних з EndNote при створенні звітів.  

Відповіді на запитання учасників з реєстраційних анкет.

Реєстраційні форми за посиланнями: 

10:15–11:15 https://bit.ly/3qLeXqw

16:15–17:15 https://bit.ly/3t0Ht9J


11 лютого 2021 року

Тема: Розширений пошук в новому інтерфейсі

Тези

Переглянемо, які нові функції з’явилися в новому інтерфейсі Web of Science Core Collection у січні 2021 року. Вдосконалюватимемо майстерність роботи з платформою в новому інтерфейсі та розглядатимемо використання розширеного пошуку для вирішення більш складних пошукових задач. Буде розглядатися питання аналізу, збереження, коригування отриманих даних, створення та збереження звітів.

Відповіді на запитання учасників з реєстраційних анкет.

Реєстраційні форми за посиланнями: 

10:15–11:15  https://bit.ly/2Yds6w4

*16:15–17:15  https://bit.ly/3boXLTb

*– у межах щомісячних вебінарів, які проходитимуть кожного другого четверга місяця, з серії «Clarivate – науковцям або місце зустрічі змінити не можна» (розклад подається нижче).


12 лютого 2021 року

Тема: Відкритий доступ та план S

Тези

14 лютого 2002 року було оприлюднено Будапештську ініціативу відкритого доступу, яку було обговорено 1–2 грудня 2001 року на конференції, організованій Інститутом відкритого суспільства. В документі міститься вже класичне визначення «відкритого доступу». Як розвивається відкритий доступ? Яких змін зазнали оприлюднення й поширення результатів  досліджень? У вересні 2018 року cOAlition S, міжнародним консорціумом грантодавців та установ, було проголошено план S, який має на меті миттєвий доступ до результатів досліджень кожному і мав набути чинності з 1 січня 2020 року, але був відтермінований на 2021 рік. Про десять принципів плану S і готовність до них українських установ, а також про можливості та виклики відкритого доступу, журнали відкритого доступу та вартість публікації. 

Відповіді на запитання учасників з реєстраційних анкет.

Реєстраційні форми за посиланнями: 

10:15–11:15  https://bit.ly/2Y9L3zV

16:15–17:15  https://bit.ly/2YbGhlq

Окрім того, починаючи з березня, кожного другого четверга місяця о 16 год 15 хв будуть проходити вебінари зі щомісячної серії «Clarivate – науковцям або місце зустрічі змінити не можна» (українською мовою).

Реєстрацію на такі вебінари уже розпочато, а теми будуть оголошуватися за місяць.

 

Джерело: МОН України