Франко і сучасність

Кожна людина усвідомлює, що треба пам’ятати історію своєї країни, берегти надбання людства. Сьогодні, популяризувати українське слово, можна різними способами: читаючи тексти, вивчаючи твори напам’ять, вести діалоги, комунікувати з людьми.

 

Міжнародний фонд Івана Франка наразі досить потужно презентує творчість великого Каменяра, закарбовуючи в історію кожен вислів письменника! Він має багато вдалих та інноваційних проектів, наприклад Іван Франко на мапі України, Іван Франко у Києві та ін.

 

Міжнародний фонд Івана Франка є організатором Всеукраїнського учнівського літературно-мистецького конкурсу «Стежками Каменяра». До складу журі входять доценти кафедри української і зарубіжної літератури Шарова Т.М. та Шаров С.В. Так, наприклад, 25 травня 2019 року під час фестивалю “Країна Франкіана” відбулася урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського учнівського літературно-мистецького конкурсу «Стежками Каменяра», де члени журі мали можливість вручити переможцям подяки, грамоти та цінні подарунки https://frankoprize.com.ua/index.php/uk/2019/05/29/4676/. Конкурс проводиться щорічно і з кожним днем набирає популярності серед учнівської молоді.

 

 

Ще одним вагомим заходом, який підтримав та організував Міжнародний фонд Івана Франка, є історичний променад з Іваном Франком в Києві https://frankovi.com.ua/istorychnyj-promenad-z-ivanom-frankom-u-kyyevi/. Приємно те, що сучасне покоління має можливість долучатись до подібних заходів, спостерігати за тим, наскільки можна захоплюватись українським словом та плекати рідну мову!

20 жовтня 2020 року Міжнародним фондом Івана Франка було презентовано віртуальний музей, відвідати який можна з будь-якої точки світу. Прогулюючись віртуальними залами у 3D-форматі, можна прослухати інформацію про квартиру-музею родини Івана Франка у Києві. Аудіогіди подають інформацію українською, англійською, російською та німецькою мовами https://frankovi.com.ua/3d-tur/. До презентації музею були долучені і викладачі кафедри української і зарубіжної літератури.

 

 

Вже п’ять років поспіль у січні стартує прийом робіт на здобуття Міжнародної премії ім. Івана Франка, який також ініційований Міжнародним фондом Івана Франка https://frankoprize.com.ua/index.php/uk/2020/11/24/u-sichni-startuje-pryjom-robit-na-zdobuttya-mizhnarodnoji-premiji-im-ivana-franka-2/. Шарова Т.М. та Шаров С.В. 27 серпня 2019 року долучились до урочистостей з нагоди нагородження лауреатки Міжнародної премії Івана Франка, доцента кафедр слов’янських мов Міланського університету Марії грації Бартоліні.

 

 

Викладачі кафедри української і зарубіжної літератури відвідали місце народження Каменяра, поклали квіти до пам’ятника, де щорічно вшановують письменника (Народний дім ім. І.Франка, м. Дрогобич, вул. І.Франка, 20). 

 

 

У журналі «Українська культура» №4-6 2020 р. вийшла друком стаття, де висвітлені основні проекти Міжнародного фонду Івана Франка та проекти, які на сьогодні втілені в життя. Невмируще Франкове слово житиме у віках,а українці будуть це слово популяризувати.

 

У подальшому вбачаємо тісну співпрацю з Міжнародним фондом Івана Франка та зичимо вдалих проектів, гарного оточення та вагомих спонсорів!