Результати V наукової постер-сесії студентської та учнівської молоді

23.04.2021 р. кафедрою української і зарубіжної літератури було проведено V наукову постер-сесію студентської та учнівської молоді на тему: «Категорії «свій / чужий» в художньому тексті: основні прояви і форми вираження».

 

 

Засідання продовжило щорічну традицію підбивати підсумки роботи студентського наукового гуртка кафедри «Літературознавчі студії» та залучати до цього здобувачів середньої та професійної освіти під керівництвом провідних фахівців, учителів української мови й літератури, і знаковим є той факт, що цього року проводилося у Всесвітній день книги й авторського права. 

         Із привітальним словом до всіх учасників постер-сесії звернулася завідувач кафедри, доцент Шарова Т.М., яка наголосила на важливості подібних заходів, які дозволяють доповідачам поділитися результатами своїх наукових досліджень у вільному обговоренні теми чи проблеми, перевірити ступінь сформованості ключових компетентностей фахівців-філологів.

 

 

Доцент Землянська А.В. наголосила, що цього року об’єктами обговорення стали сучасні твори вітчизняних і зарубіжних митців слова (В. Шкляра,  І. Роздобудько, М. Гримич, П. Коельо, А. Бачинського, О. Радушинської та ін.), які прочитувались з погляду розкриття в них категорій «свого / чужого». До уваги бралися такі аспекти: свій / чужий простір, своя / чужа культура, своя / чужа людина.

 

 

Учасниками постер-сесії стали студенти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького спеціальностей  014.01 Середня освіта (Українська мова та література) та 035.01 Філологія. Українська мова і література, а також учні ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 та ДНЗ «Мелітопольське вище професійне училище». Науковими керівниками  доповідачів виступили д.філол.н., професор Шарова Т.М.; к.філол.н., доценти Землянська А.В., Огульчанська О.А.; к.пед.н., доцент Шаров С.В.; викладач української  мови та літератури Кардашова Н.Г.

 

 

Всі присутні з  інтересом обговорювали і самі доповіді, і візуалізацію досліджень у постерах. До дискусії  приєдналася викладач кафедри української і зарубіжної літератури Мажара Н.С. та здобувачі вищої освіти філологічного факультету  ІІ і ІІІ курсів денної і заочної  форм навчання..

Подібні заходи дозволяють учасникам випробувати у науковій і творчій діяльності, перевірити свої знання теорії і методології наукових досліджень, відкрити для себе нові можливості, зацікавитись професією філолога.

 

 

Матеріали досліджень доповідачів увійшли до збірника наукових праць «Українські студії в європейському контексті» (Вип. 3) за підтримки ГО «Інноваційні обрії України».