«Вербалізація і візуалізація в науці та освіті»: підвищення кваліфікації

Відповідно до наказу №2047-К від 05 листопада 2021 р. виконуючого обов’язки ректора Таврійського держаного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Олександра Ломейка в університеті з 15 листопада по 22 листопада 2021 року було проведено тренінги сертифікатної освітньої програми «Вербалізація і візуалізація в науці та освіті» (розробники програми:  Тетяна Шарова – професор, доктор філологічних наук,  Аліна Землянська – доцент, кандидат філологічних наук,  Сергій Шаров – доцент, кандидат педагогічних наук). Члени ГО "Інноваційні обрії України" подібні програми пропонують для вчителів закладаів загальної середньої освіти, науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, педагогічних працівників дошкільних закладів освіти з метою підвищення кваліфікації. 

 

15 листопада 2021 року під керівництвом д.філ.н., професора Тетяни Шарової для слухачів сертифікатної освітньої програми «Вербалізація і візуалізація в науці та освіті» було проведено семінар на тему: «Візуалізація даних в сучасному просторі».

Під час презентації Т.Шарова акцентувала увагу на особливостях візуалізації даних у сучасному просторі. Було наголошено на тому, що інформація, яка представлена за допомогою графічних об’єктів значно краще сприймається та запам’ятовується, оскільки йде зорове сприйняття та візуальне переосмислення.

Слухачам сертифікатної освітньої програми було запропоновано виконати завдання, яке вони із задоволенням презентували у віртуальній кімнаті під час заняття. Семінар проходив на платформі ZOOM. Спікер і слухачі уміло використовували можливості дистанційного навчання, демонстрували екран, надавали спільний доступ для користування додатками Google. Слухачі сертифікатної програми були активними учасниками семінару.

 

17 листопада 2021 р. у межах сертифікатної освітньої програми «Вербалізація і візуалізація в науці та освіті» відбувся другий тренінг на тему:  «Технології сторітеллінгу та інтерактивні методи візуалізації історій». Учасники програми під керівництвом к.філол.н., доцента Аліни Землянської опановували структурні основи сторітеллінгу, знайомились із методологією візуалізації історій за допомогою онлайн-ресурсів, визначали етапи навчальних занять, на яких доцільно застосовувати той чи інший прийом сторітеллінгу. Пропоновані матеріали й ресурси стануть педагогам у нагоді як на дистанційній формі навчання, так і в аудиторіях.

  Здобувачі освіти за програмою отримали творче завдання, яке дозволить їм закріпити свої вміння й навички роботи з розглядуваними ресурсами, а викладачеві перевірити результати навчання.  

19 листопада 2021 року під керівництвом к.пед.н., доцента Сергія Шарова було проведено тренінг «Інфомедійна грамотність та розвиток критичного мислення: візуальне сприйняття». На сьогодні особиста та суспільна думка більшою мірою формується через ЗМІ та мережу Інтернет. Тому критичне мислення, здатність розпізнати фейкову інформацію та знайти корисну вважаються важливими компетентностями сучасної людини. Саме інфомедійній грамотності було присвячено тренінг завідувача кафедри комп’ютерних наук Сергія ШАРОВА.

 

На тренінгу учасники долучилися до інтерактивного опитування на тему «Що для вам означає медіаграмотність?», «Що для вас означає медіаосвіта», дізналися про сутність медіаграмотності та значення медіаосвіти. Під час заходу лектор ознайомив учасників тренінгу з прикладами фейків у новинах, зображеннях, відео. Корисним для слухачів сертифікаційної програми стали посилання на сучасні електронні ресурси  з медіаграмотності, виявлення фейкової інформації. Наприкінці тренінгу всі учасники отримали домашнє завдання на виявлення неправдивої інформації в історичній довідці про Тараса Шевченка.

 

Слід зазначити, що аналогічні освітні сертифікаційні програми вже не вперше проводяться членами громадської організації "Інноваційні обрії України". До того ж, попит на такі форми підвищення кваліфікації тільки зростає.

 

Інформацію підготувала

професор кафедри суспільно-гуманітарних наук

Тетяна ШАРОВА