Експертна діяльність при МОН: надання об’єктам грифування рекомендацій Міністерства освіти і науки України

У січні 2022 року відбулася серія засідань експертів з надання Грифу МОН України. Нагадаємо, що 21 січня 2021 року Міністерство освіти у науки України затвердило перелік предметних (галузевих) експертних комісій та експертних груп (наказ МОНУ №95 від 21.01.2021 р.), що нині дозволяє експертам працювати і виконувати свої повноваження. До складу комісії при МОН увійшла професор, голова Правління ГО "Інноваційні обрії України" Тетяна Шарова.

 

Щогоріч засідання предметних (галузевих) експертних комісій та експертних груп з української літератури відбулося тричі:21 січня 2022 р., 24 січня 2022 р., 31 січня 2022 р. Кожного разу професійні експерти могли висловити свою думку щодо рецензованих підручників для здобувачів освіти 5 класу НУШ, які будуть представлені на Конкурс та друкуватимуться за кошти держави.

Перше у цьому році засідання експертів відбулося 21 січня 2022 р., де відповідальний секретар Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», старший науковий співробітник, кандидат педагогічних наук Олена Гайдамака представила присутнім підручники з української мови та літератури для 5 класу, української і зарубіжної літератури для 5 класу, а також інтегровані курси з української мови, української і зарубіжної літератури для 5 класу, які експерти рецензували та надсилали офіційні експертні висновки.

Кожен із присутніх мав можливість долучатись до обговорення рецензованого підручника. Присутні експерти та представники під час засідання голосували за надання грифу Міністерства освіти і науки підручникам для 5 класу. Під час засідання було представлено підручники, які потребують доопрацювання. Для обговорення таких навчальних видань заплановано друге засідання.

Друге засідання відбулося 24 січня 2022 року з метою обговорення експертною комісією з української літератури об’єктів гримування та прийняття рішень щодо рекомендації їх використання в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти.

Голосувати за певне рішення члени експертної комісії могли підняттям руки в системі онлайн або власної руки в режимі відеозв’язку. По завершенню засідання усі присутні змогли висловити власні думки щодо процедури експертизи об’єктів грифування.

В останній день січня – 31.01.2022 року – відбулось фінальне засідання предметної (галузевої) експертної комісії та експертної групи з української літератури, де були прийняті остаточні рішення щодо рекомендацій підручників на Гриф Міністерства освіти і науки України після доопрацювання видавництвами проектів освітніх видань та корегування змістової частини з урахуванням зауважень та побажань експертів.  Також на цьому засіданні обговорили доцільність змін до модельних навчальних програм 5-9 класу з урахуванням побажань авторів програми та представлених висновків експертів.

У подальшому члени предметної (галузевої) експертної комісії та експертної групи з української літератури будуть збиратись з метою обговорення змін до модельних навчальних програм, з урахуванням поданих і ній художніх текстів та термінологічного апарату.

Щиро дякуємо кожному члену предметної (галузевої) експертної комісії та експертної групи з української літератури. Особлива вдячність представникам МОН України в особі головного спеціаліста директорату дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти, головного управління загальної середньої та дошкільної освіти відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН України Олени Котусенко, а також в особі старшого наукового співробітника, кандидата педагогічних наук Олени Гайдамаки.

Інформацію підготувала професор Тетяна ШАРОВА