Шкільна освіта в Китаї та цікаві факти про неї

Діти в Китаї навчаються у школі протягом 12 років. Як і в більшості країн, навчання поділяється на три сходинки. Цікавим є те, що з 2008 року в країні є обов’язковим проходження 9-річної освіти в школі, що є безкоштовним. Далі вже батьки та дитина можуть самостійно вирішувати, чи продовжувати навчання у трьох останніх класах.

Початкова школа в Китаї триває для дитини приблизно з 6 до 11 років. С 12 до 14 років учні завершують неповну середню освіту, а вже с 15 до 18 мають можливість закінчити повну середню школу, хоча це не є обов’язковим. Перший маленький тест майбутні першокласники проходять перед зарахуванням до школи. Після завершення навчання у початковій школі школярі складають іспит. Для того, щоб почати навчання в середній школі потрібно набрати необхідну кількість балів. В Китаї існують школи при ВНЗ, і якщо учень набирає достатньо балів для того, щоб вступити в таку, це майже завжди гарантує йому подальше зарахування до вищого навчального закладу. 

Після завершення навчання у школі, її випускники складають іспити, що одночасно є й випускними зі школи, і вступними до ВНЗ. Для того, щоб мати право на подачу заяви до ВНЗ, потрібно набрати мінімальну необхідну кількість балів. Чим вищий статус закладу, тим більші вимоги він може висувати до абітурієнтів. Як і в Україні, випускник має можливість подавати заявку у декілька ВНЗ. 

 

Джерелоbuki.com.ua