Вища освіта в Польші

Вищу освіту можна отримувати в державних та недержавних навчальних закладах, тобто в університетах, політехнічних інститутах, академіях та інститутах. Як правило, державні вищі навчальні заклади фінансуються з державного бюджету і не беруть оплати за денну форму навчання. Навчання в приватних вищих навчальних закладах є платним.

Навчання можна здійснювати у стаціонарній та заочній формі. Як правило стаціонарне навчання (яке також називають денною формою) відбувається щодня, крім суботи та неділі. У свою чергу нестаціонарне навчання (заочне) здійснюється у вигляді, т.зв. «з’їздів», у п’ятницю, суботу та неділю кілька разів протягом семестру. Термін «вечірнє навчання» позначає систему нестаціонарної форми навчання, коли заняття проводяться з понеділка по п'ятницю протягом пообіднього та вечірнього часу. Заочна та вечірня освіта є платною навіть у державних навчальних закладах.

Навчальний рік починається 1 жовтня і закінчується приблизно в середині червня. Навчання розподілено на семестри: зимовий та літній. Один семестр триває приблизно 4-5 місяців. Студенти отримують оцінку за кожен предмет, який вивчався протягом семестру - під час так званої сесії вони повинні скласти іспит або отримати кредит. Умовою продовження навчання є зарахування семестру, тобто отримання позитивної оцінки з усіх предметів, які студент відвідував протягом семестру. Після закінчення навчання, випуску (тобто отримання запису, що підтверджує здачу всіх іспитів та зарахування предметів, передбачених навчальною програмою), зарахування дипломної роботи (ліценціат, інженер, магістр) та здачі іспиту, вищий навчальний заклад присвоює студенту професійне звання (ліценціат, інженер, магістр). 

Організація та курс навчання, а також пов’язані з ними права та обов'язки студента визначаються в регламенті навчання. Регламент навчання кожного навчального закладу є одним з основних документів, з яким повинен ознайомитися студент. У регламенті містяться положення, що забезпечують належний перебіг навчального процесу, а також загальні правила, що стосуються організації навчання. Регламент навчання доступний на веб-сайтах навчальних закладів. З ним також можна ознайомитися, звернувшись безпосередньо до обраного навчального закладу.

 

Джерелоwww.migrant.info.pl