Самопрезентуємо себе та свій рід. День другий

06 липня 2022 року продовжила роботу онлайн-школа «Я обираю українську», де було передбачено доповіді двох спікером Семеног Олени та Землянської Аліни.

Докторка педагогічних наук, професорка, членкиня ГО «Інноваційні обрії України», завідувачка кафедри української мови Сумського державного університету імені А.С. Макаренка СЕМЕНОГ Олена представила часникам заходу Крок 3. «Мій дім – моя фортеця». Мовне родинознавство. На заході було акцентовано увагу на тому, що українські слова «батько», «отець», «батечко» вживаються по-різному, в залежності від контексту та ситуації.

 

 

Дай, Боже, Вам з роси і води!

Благослови, Боже, сiллю, хлiбом, довгим вiком, добрим розумом, щоб i батька поважали, i щоб матiр шанували.

Боже вас благослови i материними, i батьковими молитвами!

Ростіть великі,  з отцем i матiнкою, з усiм домом.

Кажуть, хоч і по коліна в воду, аби до свого роду. Саме через відчуття роду, родини кожний із нас  приходить до світлого образу Батьківщини.

На заході була представлена презентація з детальним поясненням різноманітних слів та конструкцій, які вживаються в українському мовленні.

 

 

Кандидатка філологічних наук, доцента, співзасновниця ГО «Інноваційні обрії України», доцентка кафедри суспільно-гуманітарних наук Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного ЗЕМЛЯНСЬКА Аліна подала учасникам майстер-класу Крок 4. «І видом хороший, і в справу гож». Мистецтво само презентації. Упродовж години учасники заходу змогли потренуватися за допомогою інтерактивних вправ та долучитися до усного мовлення, презентуючи різноманітних персонажів.

 

 

Багато в житті людини залежить від уміння себе подати, тож важливо вміти гарно і правильно викласти факти своєї біографії, описати риси характеру, уподобання і смаки, вміння й навички. Майстерність самопрезентації – прямий шлях до успіху!

 

 

По завершенню кожного заходу учасники онлайн-школи «Я обираю українську» мали змогу задати питання спікерам та висловити власну точку зору з приводу прослуханого.

У подальшому плануємо продовжити роботу онлайн-школи «Я обираю українську»  та надати слово інших спікерам, доповіді яких передбачені в програмі.

 

Ознайомитися з відео за результатами першого дня онлайн-школи «Я обираю українську!» можна за посиланнями:

Крок 3. Мовне родинознаство (Олена Семеног)

Крок 4. Мистецтво самопрезентації (Аліна Землянська)

 

Підготувала професор Тетяна Шарова