Від родини – до держави. Відродження народної педагогіки. День третій

8 липня 2022 р. пройшов третій день тренінгів онлайн-школи «Я обираю українську!». Унікальність цих занять у тому, що кожен тренінг не схожий на інші: щоразу нові спікери з власним баченням конкретної теми, визначеним специфікою їхніх професійних інтересів. Кожна пара спікерів задає певну загальну магістральну лінію розмови, яка визначає спілкування в цей день. Цього разу тренінги умовно були об’єднані зверненням до основ народної педагогіки.

 

 

Перша спікерка, докторка філологічних наук, професорка кафедри філології та мовної комунікації Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Валентина БІЛЯЦЬКА виступила з темою "Рід, родина, рідня", нагадавши всім про роль батька й матері в житті людини, багатство української мови для вираження ставлення до батьків і старшого покоління, народну мудрість родинного життя, закарбовану в прислів'ях та приказках. Окрасою виступу стали зразки художніх текстів українських класиків - Б. Олійника, І. Драча та ін.

 

 

Друга спікерка, вихователька Генічеського закладу дошкільної освіти ясла-садок №3 "Казка" Генічеської міської ради Стефанія ГАЙДІНА, у своєму виступу "Велика" українська для маленьких» поділилася досвідом плекання в дітей дошкільного віку любові до української мови, культури, самої країни.

 

 

Стефанія дала поради щодо формування мовленнєвих навичок зі спілкування українською у тісному зв'язку родини та суспільства, їхній взаємодії; ознайомила з особливостями цього процесу в російськомовних регіонах України.

 

 

Виступи викликали жваву дискусію, обговорення художніх текстів – родинних саг, визначення ролі української мови як засобу виявлення своєї ідентичності в умовах війни.

 

Ознайомитися з відео за результатами першого дня онлайн-школи «Я обираю українську!» можна за посиланнями:

Крок 5. Рід, родина, рідня (Валентина Біляцька)

Крок 6. «Велика» українська  для маленьких (Стефанія Гайдіна)

 

Підготувала доцент Аліна Землянська