Цифрова грамотність освітян

22 липня 2022 року в онлайн режимі був проведений вебінар «Використання освітніх онлайн-платформ для коледжів та університетів: Udemy». До участі в вебінарі Міністерство освіти і науки України запрошувало адміністраторів або відповідальних осіб від закладів фахової перед вищої освіти, закладів вищої освіти.

 

 

До заходу в режимі онлайн долучилась Голова Правління ГО «Інноваційні обрії України», професор Тетяна ШАРОВА та заступник голови правління, співзасновник ГО «Інноваційні обрії України» Сергій ШАРОВ.

Доповідачі:

  • Дмитро Завгородній директорат цифрової трансформації МОН України
  • Юрій Зубань МОН України, директор директорату дистанційної освіти МОН України
  • Olena Drevetska Sales Development Representative · Udemy
  • Aaron Fullard Enterprise Customer Success Manager at Udemy
  • Модератор та перекладач Ольга Бершадська

Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням.

 

 

Під час зустрічі доповідачі звернули увагу на актуальні питання:

  • саморозвиток;
  • неформальна освіта;
  • безкоштовний контент;
  • залучення великої кількості слухачів до онлайн-курсів.

 Доповідачі на вебінарі акцентували увагу на тому, що платформа Udemy має платний контент. Усі курси викладені англійською мовою. Однак, для України розробники платформи Udemy зробили вибірку курсів (із 186000 курсів) для українських студентів з метою їхнього саморозвитку. Така вибірка склала 3% від загальної кількості курсів (12500 онлайн-курсів). А сьогодні усі 12500 курсів для користувачів України (а це здебільшого викладачі та здобувачі освіти) мають безкоштовний доступ до них.

Модератор вебінару вказала на те, що11000 організацій-партнерів та 470 закладів вищої освіти у 40 країнах – це далеко не всі партнери розробників платформи Udemy, що говорить про відкритість та доступність інформаційного простору.

 

 

Після виступів доповідачів Юрій Зубань (МОН України), директор директорату дистанційної освіти МОН України представив презентацію, акцентувавши увагу на процедурі під’єднання викладачів та студентів до курсів. Презентацію Юрія Зубаня можна переглянути за посиланням.

Надалі буде працювати чіткий механізм, що дозволить студентам частково або повністю пере зараховувати результати проходження онлайн-курсів на платформі Udemy.

Нагадаємо, що членам ГО «Інноваційні обрії України» тематика вебінару є цікавою, оскільки С.Шаров та Т.Шарова вже декілька років поспіль працюють з різноманітними онлайн-платформами і мають велику кількість сертифікатів. Результатом такої плідної роботи є статті Scopus на тему онлайн-курсів.

 

Інформацію підготувала Тетяна Шарова