Участь членів ГО у Всесвітній конференції з розвитку спільнот

3-5 жовтня 2022 р. в м. Урекі (Грузія) відбулася Віртуальна Всесвітня конференція з розвитку спільнот (WCDC) на тему «Інклюзія як глобальний виклик розвитку спільнот», організована Міжнародною асоціацією розвитку спільнот (IADC) та Мережею інклюзивних практик (IPN). Участь у конференції від ГО «Інноваційні обрії України»  взяли Олена ЗДОР, Тетяна ШАРОВА, Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА, Сергій ШАРОВ та Анатолій ЗЕМЛЯНСЬКИЙ.

 

           

У різних заходах формального і неформального спілкування (пленарному засіданні, тематичних панельних дискусіях, секційних засіданнях, віртуальних кімнатах та коротких сесіях-знайомствах, воркшопах тощо), запропонованих організаторами конференції, взяли участь більше 300 осіб з 59 країн світу: США, Англії, Ірландії, Кенії, Індії, Шотландії, Хорватії, Мальти, В’єтнаму та ін. На підтримку України та її представників було встановлено дві офіційні мови конференції – англійська та українська.

 

      

Учасники заходу обговорювали суспільні практики допомоги спільнотам, як того потребують, у вирішенні глобальних проблем, пов’язаних із голодом, війною, хворобами, екологічних проблем тощо. Багато уваги приділялось взаємодії університетської науки та стейкхолдерів у розробках дієвих програм, корисних місцевим спільнотам; волонтерським центрам, які опікуються людьми з особливими потребами; досвіду вітчизняних та міжнародних організацій в евакуації та забезпечення потреб постраждалих у війні в Україні, насамперед людей з інвалідністю.

Олена ЗДОР виступила на пленарному засіданні з доповіддю на тему «Інклюзія, породжена війною», а також демонструвала документальне відео про Василівський район, який страждає від окупації та бойових дій, означила ті проблеми, які постали перед громадою через війну.

 

 

Тетяна та Сергій ШАРОВИ,  Аліна та Анатолій ЗЕМЛЯНСЬКІ презентували свої проєкти із дослідження української та зарубіжної інклюзивної художньої літератури, довели, наскільки важливо знайомити пересічних людей різних вікових категорій із моделями поведінки з людьми з особливими потребами та особливостями їх  соціалізації через художні сюжети й образи. Наголошувалось, що інклюзивна художня література може стати й важливим складником арт-терапії, психологічної допомоги людям з особливими потребами, які стали жертвами війни.

Віртуальна Всесвітня конференція з розвитку спільнот стала гарною можливістю для обміну передовими ідеями й практиками та встановленню нових наукових зв’язків.

           

Інформацію підготувала Землянська А.В.