«Ukrainian Studies Go Global»: міжнародний досвід

3 жовтня 2022 року Голова ГО «Інноваційні обрії України» долучилась до конференції «Ukrainian Studies Go Global», яка була організована Командою Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту. Конференція «Ukrainian Studies Go Global» відбулася за підтримки Представництва “Фонду Фрідріха Науманна за свободу” в Україні.

 

 

Мета конференції – дослідити кращі практики розвитку українських студій і україністики в Україні та за кордоном, а також популяризувати вивчення України як тему для дослідження в різних аспектах: від енергетики до кібербезпеки. 

Модератор події: Максим Яковлєв (завідувач кафедри міжнародних відносин, директор Школи політичної аналітики Національного університету "Києво-Могилянська академія”).

Із вітальними словами до учасників конференції звернулась Ольга Будник (Радниця - Уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту) та Наталія Стукало (заступниця Голови Національного агентства забезпечення якості вищої освіти, доцент економічних наук, професор), Володимир Кільдій, керівник проектів Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні.

 

 

Під час конференції було обговорено важливі питання, які озвучували спікери з різни країн світу.

Щиро дякую Катерині Якубовській-Кравчик (в.о. завідувача кафедри українознавства Варшавського університету) та Марті Дичок (професор університету Західного Онтаріо, Науковий співробітник програми ім. Яцика в університеті Торонто) за цікаві меседжі під час пітчингу провідних університетів світу «Українські студії в світі: кращі практики реалізації», а також Олені Романенко (доктор філологічних наук, доцент, заступник директора Навчально-наукового інституту філології з науково-навчальної роботи, Київський національний університет імені Тараса Шевченка) за участь в панельній дискусії «Україна, як case study – який інтелектуальний продукт ми можемо експортувати світу?».

 

 

Власне бачення розвитку українських студій було представила під час панельної дискусії «Україна очима світу: стан та перспективи вивчення/дослідження Орися Демська  (українська мовознавиця, доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянської академії») та інші спікери.

Жвавий інтерес викликала презентація проекту “Ukrainian studies Go Global”. Висновки та результати дослідження, яку представила Уляна Автономова (Генеральний Секретар Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту).

У подальшому плануємо постійно долучатись до подібних заходів, оскільки ГО «Інноваційні обрії України» працює у напрямку популяризації української освіти та науки.

 

Інформацію підготувала Тетяна Шарова