Шкільна освіта в Польщі: як вчаться українські діти

Польща прийняла найбільше біженців з України з початку повномасштабного вторгнення. Чимало українок з дітьми повернулись додому чи в інші, відносно спокійні регіони. Однак у Польщі досі багато (кілька мільйонів) українців, котрі тут вчаться, працюють та чекають повернення у рідні краї.

Міністерство освіти Польщі  дозволяє дітям з України навчатись дистанційно в українських школах, якщо ті продовжують отримувати таку освіту. Також багато дітей суміщають навчання в українських школах онлайн та польській наживо, хоча це й дуже непросто для дитини, бо навантаження значне. Дехто ж з батьків обрав лише польську школу, зважаючи на умови та навантаження (бо для онлайн-навчання в українських школах часто мають бути задіяні батьки – допомогти підключитись до уроку, проконтролювати, перевірити домашку тощо), а якщо вони працюють в цей час, то робити все це нереально.

Отже, розповімо про деякі нюанси шкільної освіти в Польщі, які перевірили на собі.

1 вересня діти з України, котрі прибули в Польщу, рятуючись від війни, пішли до польських шкіл (перед цим батьки написали заяви та принесли документи, які мали – песель (ідентифікаційний номер, який отримує кожен біженець і цей документ буде потрібен у всіх державних структурах), паспорт чи свідоцтво про народження, документ про освіту з України – про закінчення класу, якщо дитина має такий). Не всіх дітей беруть в ті школи, куди ближче чи хочуть батьки, іноді доводиться пошукати, де є місця. З цим допомагають в уженді міста чи відділі едукації (міська рада та відділ освіти).

 

Джерело: kolo.news