Підтримка молодих науковців: співпраця України з міжнародними партнерами

23 листопада 2022 року в онлайн-режимі відбулася онлайн-зустріч представників МОН, НАНУ, НДФУ з молодими вченими «Об’єднані наукою», які перебувають в Україні та за кордоном.

Модератором заходу була Людмила Лісова, яка вдало передавала мікрофон учасникам заходу. Зі вступним словом до учасників Ігор Таранов – генеральний директор директорату науки та інновацій. п. Ігор Таранов передав вітання Раді молодих вчених та слова вдячності, оскільки останнім часом суттєво помітною є роботи РМУ на рівні країни та за її межами. Приємно те, що МОНУ на адресу РМУ відправили лист-вдячності, відзначивши роботу всього колективу.

 

 

Із вітальними вступними словами до учасників заходу звернулася голова РМУ Олеся Ващук, яка акцентувала увагу на тому, що сьогодні повинен бути помітний зв'язок науковців України із закордонними партнерами. Повернення науковців не повинно бути міфом, це має стати реальністю нашого сьогодення. Олеся Петрівна акцентувала увагу на тому, що українські науковці повинні бути цікаві, потрібні, корисні.

Усі спікери заходу дотримувались регламенту (10 хв.), а по завершенню заходу був відведений час на обговорення. Усі спікери акцентували власну увагу навколо питання: «Шляхи збереження наукового потенціалу України».

Спікерка: Альона Глушко – к.т.н. (Ізраіль), лауреат премії Президента України молодих вчених. Спікерка наголосила на декількох позиціях, що стосуються науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти: повага, престиж, гідна оплата праці, внутрішній розвиток, співпраця та підтримка.

 

 

Спікерка: Аліна Ващук – к.т.н. (Франція) наголосила н пріоритетних завданнях: захист, відновлення, реабілітація. Також було вказано на фактори впливу на рішення, зокрема шляхи фінансування у роки післявоєнної відбудови. Варто на думку спікери враховувати досвід міжнародного проектування, міжнародного стажування та міжнародного стипендіального фондування.

 

 

Спікерка: Оксана Маньковська (Німеччина) вказала під час доповіді на таких особливостях: ставленні та повазі, фінансуванні, а також створенні центру загального користування та академічної мобільності.

Спікерка: Євгенія Поліщук (координатор проєкту «Українська наукова діаспора») представила власну думку з питань долучення українських науковців в діаспору.

По завершенню заходу відбувся діалог по типу «питання-відповідь», що дозволило учасникам спільно обговорити актуальні питання сьогодення, що хвилюють молодих науковців. В обговоренні заходу долучились Ігор Таранов та Григорій Мозолевич, а також інші науковці. У подальшому робота молодих вчених буде спрямована на участь у різноманітних наукових проектах та грантах, що наразі доступні для України.

 

Інформацію підготувала професор Тетяна Шарова