Організація роботи з обдарованою молоддю в умовах надзвичайних ситуацій та викликів сучасності

22 листопада 2022 року  Інститутом модернізації змісту освіти відділом роботи з обдарованою молоддю проведено онлайн нараду-семінар «Організація роботи з обдарованою молоддю в умовах надзвичайних ситуацій та викликів сучасності». До заходу в ролі організатора долучилась Голова громадської організації «Інноваційні обрії України», професор Тетяна ШАРОВА та у ролі слухача заступник голови Правління ГО «Інноваційні обрії України» Сергій ШАРОВ.

Метою заходу було обговорення актуальних проблем організації роботи з обдарованою молоддю в умовах надзвичайних ситуацій і викликів сучасності та визначити шляхи і методи їх практичного вирішення.

На онлайн нараді-семінарі були розглянуті такі питання:

1. Інноваційні методики розвитку інтелектуальних здібностей обдарованої молоді в епоху цифрових технологій.

2. Супровід, підтримка та сприяння розвитку обдарованих особистостей шляхом формування успішних життєвих стратегій. Принципові підходи та досвід реалізації.

3. Основні проблемні аспекти організації та проведення інтелектуальних змагань у дистанційному форматі: шляхи і методи їх вирішення. Обговорення підходів до розв’язання проблем та обмін напрацьованим досвідом.

 

На захід зареєструвалося 433 особи з усієї України: працівники департаментів і управлінь освіти і науки, працівники інститутів післядипломної освіти, адміністратори закладів загальної середньої освіти, учителі, науковці та методисти.

Модератором заходу був Кремінський Борис Георгійовичначальник відділу роботи з обдарованою молоддю, доктор педагогічних наук (Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти»).

 

 

Спікери заходу представляли різні установи  та регіони нашої країни:

Пасіхов Юрій Якович – заступник директора, Народний вчитель України (Вінницький фізико-математичний ліцей №17)

Савош Валентин Олексійович – завідувач відділу, кандидат педагогічних наук (Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти)

Майзеліс Захар Олександрович – учитель фізики, доктор фізико-математичних наук (Харківський ліцей №161 «Імпульс» Харківської міської ради Харківської області)

Колебошин Валерій Якович – директор, кандидат фізико-математичних наук (Рішельєвський науковий ліцей)

Давиденко Андрій Андрійович – професор, доктор педагогічних наук (Чернігівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Національний університет «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка)

Суховерська Ірина Іванівна – доцентка кафедри суспільствознавчої освіти, кандидатка історичних наук (КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», завідувачка кабінету інформаційно-комунікаційної діяльності)

 

 

Після представлених доповідей, учасники наради-семінару мали змогу задати питання та обмінятись досвідом роботи з обдарованою молоддю в умовах воєнного стану в Україні. Тетяна ШАРОВА акцентувала увагу на тому, що вирішити нагальні проблеми під час єдиного заходу досить важко, тому важливим моментом є справді обмін досвідом та плідна комунікація між учасниками.

 

 

У подальшому плануємо подібні заходи проводити на постійній основі, що дозволить вирішити важливі питання сьогодення роботи з обдарованою молоддю в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій.

Переглянути відео заходу можна за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1I93C1YWDH3wtk3Kg9Do4oCpgBKNCOKwa/view?usp=share_link

 

 

Інформацію підготувала Тетяна ШАРОВА