Мовне родинознавство

15 грудня 2022 року відбулася зустріч слухачів онлайн-школи «Я обираю українську. 10 кроків до перемоги!» із спікером Оленою СЕМЕНОГ, яка представила інформацію про народне родинознавство, мовне родинознавство та вказала на особливості етимологічного словника української мови. Під час заходу була детально розглянута тема «Мовне родинознавство».

 

 

Спікерка акцентувала увагу на таких термінах: рід,  родина, народ, держава, батьки, батько, мати, син, донька, брат, сестра, дід, баба. Олена Миколаївна детально представила значення цих термінів та навела багато прикладів їх застосування на практиці.

Учасникам заходу було запропоновано в інтерактивній формі долучитися до ігрової практичної діяльності, наприклад, вставити пропущені слова та пояснити значення слів. Така форма роботи активізувала учасників та дозволила зануритись в україномовне середовище. Цікавим завданням виявилось підібрати епітети до слова «батько». Міркування над загадками, розбір слів за новим правописом – усе це спікера представила слухачам на заході в межах роботи онлайн-школи «Я обираю українську. 10 кроків до перемоги!», тим самим заглибилась у розуміння потреби вчитись, мислити українською та розвиватись на шляху до перемоги!

По завершенню заходу учасники онлайн-школи мали можливість с

тавити питання спікерці, що говорить про небайдужість слухачів до української мови.

 

 

Онлайн школа працює в рамках конкурсу «Незламні! Активні!» проєкту «Добрі сусіди – одна родина» і далі має на меті продовжувати зустрічі з зацікавленими особами, особливо з південних регіонів України, які, здебільшого говорять російською мовою. Нині, це – внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованих територій України, які прагнуть досконало вивчити українську мову на побутовому рівні, вільно комунікувати з співрозмовником та не соромитись того, що на сьогодні у них малий словниковий запас українських слів.

 

Інформацію підготувала Тетяна ШАРОВА