Наліво підеш – себе загубиш…, направо підеш – щастя знайдеш

17 грудня 2022 року відбулася зустріч онлайн-школи «Я обираю українську. 10 кроків до перемоги!» зі спікеркою Наталією КОБИЛКО, яка представила тему «Наліво підеш – себе загубиш…, направо підеш – щастя знайдеш».

Під час заходу учасники вдосконалювали вміння орієнтуватися в просторових координатах, розглянули нюанси вживання прийменникових конструкцій на позначення руху й часу, їхню синонімію, антонімію та багатозначність. Спікерка акцентувала увагу на типових лексичних помилках, які можемо допустити в нашому побутовому мовленні.

 

 

На закріплення матеріалу учасники виконували вправи у вигляді ігор, вчилися будувати мовні конструкції на позначення часу й простору, пояснювали вибір певного варіанта слововживання, активно комунікували. Під час тренінгу було з’ясовано, що український час і простір має чимало дискусійних питань, тому слухачі активно зверталися до Академічного тлумачного словника, наукових праць відомих мовознавців, таких як Б. Антоненко-Давидович, О. Пономарів, І. Огієнко.

         Серед питань, які найбільше турбують учасників онлайн-школи, були такі:

         1. Скільки часу потрібно іноземцю на вивчення української мови?

         2. Які найновіші посібники Ви порекомендуєте?

         3. Чи потрібно користуватися новим правописом?

         4. Якими словами можна окреслити наш час і простір?

         5. Чи легко навчати дорослих?

         Протягом шести занять, крокуючи до перемоги та вивчаючи українську мову, слухачі занурювалися в атмосферу народних звичаїв і традицій, фольклору та сучасної літератури.

 

 

         Онлайн-школа «Я обираю українську. 10 кроків до перемоги!» працювала в рамках конкурсу «Незламні! Активні!» проєкту «Добрі сусіди – одна країна».