Я розмовляю українською, бо це моя любов

Завершились заняття онлайн-школи «Я обираю українську. 10 кроків до перемоги!». Дійсно, незламної, стійкої, бо й і спікери, і учасники онлайн-школи виходили на зв'язок щоденно з пунктів незламності, з метро, від друзів в іншому районі міста. І… знаходили будь-яку можливість продовжити мовне навчання і мовний розвиток.

Війна "вибила з колії" кожного з нас. А що я взагалі хочу і можу робити? Як я спілкуюсь рідною мовою? Які труднощі виникають? Що наразі є хобі? Як змінились наші захоплення, захоплення наших дітей, онуків у час воєнного лихоліття?

Тому завдання 2 груп спікерів, відповідно до програми онлайн-школи (http://obrii.org.ua/school_ua) кожна з груп, окреслити 10 кроків до перемоги на шляху вивчення української мови.

Перша група спікерів представила такі теми і кроки:

1-4 кроки. Мовний етикет (спікерка Тетяна ШАРОВА).

5-7 кроки. Мистецтво самопрезентації (спікерка Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА).

8-10 кроки. Комп’ютерний сленг у повсякденному житті (спікер Сергій ШАРОВ). 

11 грудня 2022 року Тетяна ШАРОВА (тема «Доброго вечора, ми з України!». Формули етикету) акцентувала увагу на особливостях мовного етикету; унікальності формул українського етикету; етикетних одиницях вітання, прощання. Працювали також з такими словами, як слова-вибачення, слова-прохання; формули подяки. Було подано поради етичного спілкування українською, розіграно комунікативні ситуації з утворення форм звертання, згоди, підтвердження, заперечення; співчуття, пропозиції, порада.

 

 

Тетяна ШАРОВА відповіла на запитання слухачів:

  1. Хто ідейний натхненник теми заходів?
  2. Наскільки важливо спілкуватися українською мовою на сьогодні?
  3. Розвиток української мови під час війни .Чи всім потрібно говорити українською?
  4. Заходи для студентської молоді?
  5. На яких сайтах можна прослухати курс?
  6. Коли буде продовження - заняття більш поглибленого рівня?
  7. Як кількість секцій буде впливати на отримання Сертифіката?

 

 

13 грудня 2022 року Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА (тема «Мистецтво самопрезентації») наголосила на правилах творення фемінітивів, представила мовні технології самопрезентації, залучила слухачів до роботи над «пірамідою успіху» (учасники розповідали про себе, свої найкращі сторони характеру, враховуючи професійні, особисті цінності, родзинки, але з гумором, в інтерактивній формі), виконували вправу-коректор на редагування тексту.

 

 

Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА відповіла на запитання слухачів:

  1. Як краще вивчити наголоси?
  2. Чи є загальні правила наголошення, які легко запам'ятовуються?
  3. до яких онлайн джерел можна звертатися, якщо не знаєш,к сказати українською мовою (перекладач гарний) і щодо наголосів (як їх правильно поставити і не помилитися)?
  4. Як подолати мовний бар'єр у спілкуванні?

 

 

15 грудня 2022 року Сергій ШАРОВ (тема «Комп’ютерний сленг у повсякденному житті») акцентував увагу на значенні термінів за такими групами: апаратне забезпечення; спілкування, взаємодія; інтернет; професія, досвід; програмне забезпечення; ігри; схарактеризував способи формування комп’ютерного сленгу, запропонував пройти тестовий контроль на розуміння слів комп’ютерної тематики. Серед питань заняття, які "зачепили за живе" численних слухачів, розглядаємо, зокрема, і такі: феномен молодіжного комп"ютерного сленгу як комунікативної девіації, його роль у лексичній системі української мови, вплив і місце у мовній практиці....Відчули потребу в дискусії філологів та айтішників (чи як правильно?), у глибшому дослідженні комп’ютерної мови.

 

 

Слухачі удосконалювали мовленнєві вміння й навички; опрацьовували мовні технології самопрезентації, розширювали уявлення про лексичний склад сучасної української мови, літературну норму.

Сергій ШАРОВ відповів на запитання слухачів:

  1. Чи треба переходити на мову, якою ставлять запитання?
  2. Чому саме зараз почалась критика російської мови?
  3. Що ще потрібно для кращого опанування українською мовою?
  4. Як налагодити комунікацію українською мовою в умовах воєнного стану в нашій державі?
  5. Як сьогодні планувати та виконувати нові завдання ?

 

 

«Я РОЗМОВЛЯЮ УКРАЇНСЬКОЮ. БО ЦЕ МОЯ ЛЮБОВ», – так написала після вебінарів другої групи слухачка із Ліону (Франція).

Друга група спікерів представила теми і кроки, що стосувались родини. Захоплення, часу і простору нашого існування:

1-4 кроки. Мовне родинознавство (спікерка Олена СЕМЕНОГ). 

5-7 кроки. Моє хобі (спікерка Світлана ЄРМОЛЕНКО).

8-10 кроки. Орієнтування в часі і просторі (спікерка Наталя Кобилко).

 

15 грудня 2022 року Оленою СЕМЕНОГ («Мовне родинознавство») детально ознайомила з етимологією термінів рід, родина, народ, держава, батьки, батько, мати, син, донька, брат, сестра, дід, баба, запропонувала низку інтерактивних вправ: вставити пропущені слова та пояснити їх значення; підібрати епітети до слів родинної тематики, відгадати загадки, пояснити правопис. Джерелом для роботи слугують: тлумачні, фразеологічні, етимологічні словники, дослiдження мовознавців А. Бурячка, П.Гриценка, Й.Дзендзелівського, С.Єрмоленко, В.Жайворонка, В. Кононенка, Л.Мацько, В.Нiмчука, педагога М.Стельмаховича, твори українського фольклору і художньої літератури, а супроводжують бесіду картини українського художника Олега Шупляка.

 

 

Олена СЕМЕНОГ відповіла на запитання слухачів:

1. А назви родичів (окрім мами, тата, дідуся, бабусі) у нас спільні з російською мовою чи іншими слов' янськими народами, чи тільки наші, особливі?

2. Яку сучасну українську літературу ви би порадили для прочитання?

3. Коли введуть нову лексику при вивченні укр. мови (нові професії, нові слова - скролити,скріни і т.д.)?

4. Коли нарешті змінять програму укр. л-ри в школі - введуть твори сучасників?

5. Яке походження слова "сусід"?

 

 

16 грудня 2022 року Світлана ЄРМОЛЕНКО (тема «Моє хобі»).

 Що наразі є хобі? Як змінились наші захоплення, захоплення наших дітей, онуків у час воєнного лихоліття? На ці та інші питання відповідали і пояснювали вислів «І швець, і жнець, і в дуду грець». Увагу слухачів привернули завдання на складання вдалого оголошення про відкриття своєї справи.

 

 

Світлана ЄРМОЛЕНКО акцентувала увагу на хобі підлітків і відповіла на питання: Скільки часу потрібно, щоб досконало вивчити українську мову? Як найпростіше допомогти дитині вивчити українську мову? Як спілкуватися українською в побуті? Чи є різниця між українською мовою на сході й заході України?

 

 

17 грудня 2022 року Наталія КОБИЛКО (Тема «Орієнтування в часі і просторі»)

Про конструкції з прийменниками по, за + Р.в., при + М.в., під час + Р.в. → тривалість, повторюваність дії (по ночах, за життя та ін.); по, до → час завершення дії (по сьогодні, до завтра) та розмаїття інших прийменників у комунікативних ситуаціях спілкувались на інтерактиві.

 

 

Пані Наталя акцентувала увагу на тому, що важлива умова існування в нашому сьогоденні – це вміння орієнтуватися в часі і просторі. Відповіла на запитання слухачів:

  1. Скільки часу потрібно іноземцю для вивчення української мови?
  2. Які найновіші навчальні посібники порадите щодо удосконалення вмінь і навичок українського мовлення?
  3. Книги для обов’язкового прочитання?
  4. Питання щодо користування правилами нового правопису.

 

 

На заняття школи зареєструвались 224 учасника. Регіони: з Дніпропетровської, Харківської, Одеської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської областей, а також Франції, Німеччини.

Що об’єднувало команду і слухачів: ми всі проживаємо у регіонах, де ведуться бойові дії, внутрішньо переміщені громадяни України. Є і ті, хто втратив домівку, або тимчасово не може повернутися додому через окупацію рідного міста. Наші слухачі прагнуть подолати мовний бар’єр та спілкуватися українською мовою на побутовому рівні.

Онлайн-школа, дозволила учасникам досягнути таких результатів навчання: удосконалено мовленнєві вміння й навички; закріплено використання мовних формул етикету в побутових ситуаціях, опрацьовано мовні технології самопрезентації, поглиблено навички діалогічного й монологічного мовлення; розширено уявлення про лексичний склад сучасної української мови, літературну норму та відхилення від неї (діалектизми, сленґізми, словесні новотвори тощо), про етимологію слів родинно-побутової тематики; поглиблено знання про традиції і звичаї українського народу, зразки народної творчості та авторські художні твори.

 Такі заходи мають на меті згуртовувати у такий важкий для нашої держави час, – наголосила Голова правління ГО «Інноваційні обрії України» Тетяна ШАРОВА і подякувала героїчним спікерам та учасникам заходу.

 

Підготувала професор Олена Семеног