Фестиваль поезії «Формула життя». День перший

28 січня 2023 р. пройшов перший день фестивалю поезії "Формула життя". Захід було ініційовано й проведено ГО «Інноваційні обрії України» з метою знайомства з новими членами організації, відкрити нові грані творчої діяльності постійних членів та зануритись у світ українськомовної поезії, яка фіксує події сучасності і виражає стани та емоції, дозволяє виразити себе та надихає інших. І хоча через відключення світла й інтернету далеко не всі охочі приєднались, усе ж вийшло цікаве, чуттєве камерне свято поезії.

Кожен зі спікерів презентував себе як творчу особистість, познайомив зі своєю творчістю – поетичною або творчо-педагогічною, доторкнувся до струн душі кожного із присутніх.

Дмитро Гордієвський розповів про свою формулу життя, розповів про свій шлях до написання віршів, подав на розгляд присутніх власну авторську символічну поезію. Його тексти – це візуальні образки, якими він вимальовує думки й почуття. А символічність картин набуває у свідомості аудиторії своєї візуальної та значеннєвої реалізації.

 

 

Наталія Кушнір виступила свого роду хронікером воєнних подій в Україні, «голосом», що «озвучує» історії людей з Чернігова, Києва, Маріуполя, Дніпра тощо, які втікали від війни або стали її жертвами. Зустрічаються серед її поезій і т.зв. «медійні», які органічно накладаються на відео з місця трагедій, які транслюються в ЗМІ і соцмережах, а тому кожна фраза стає «зримою», оживає, ще глибше поникає в душі слухачів.

 

 

Ольга Деркачова, відома як авторка любовних романів та малої прози, виступила на фестивалі зі своїми авторськими поезіями. Її історії ліричні, сповнені неповторних метафор і чуттєвої образності. Війна як загальна трагедія українського народу вписується в індивідуальну історію кохання й боротьби її ліричної героїні.

 

 

Марина Тихоненко розповіла про свою формулу життя крізь призму поезії Ліни Костенко, відзначивши певну спорідненість свого світовідчуття із творчістю класика української літератури. Її виступ був справжнім театральним дійством, де історія становлення духу мисткині супроводжувалась декламацією уривків її поетичних текстів.

 

 

І те, що всі спікери – члени ГО «Інноваційні обрії України», ще краще продемонструвало, яка багата наша організація на розумних, інтелігентних, креативних людей різних професій і сфер діяльності, котрі тримають наш культурно-освітній та науковий фронт!

 

Інформацію підготувала А.В. Землянська