Експертна діяльність з проведення експертизи підручників

07 лютого 2023 року в ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» відбулося засідання експертної комісії, де були представлені експертні висновки за результатами експертизи підручників з української літератури, зарубіжної літератури для здобувачів загальної середньої освіти 6 класу.

Відповідно до наказу МОН України «Про утворення предметних (галузевих) експертних комісій та експертних груп» (№700 від 05 серпня 2022 року) члени громадської організації «Інноваційні обрії України» професор Тетяна ШАРОВА та доцент Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА увійшли до складу експертної групи з літератури (українська та зарубіжна).

 

 

07 лютого в ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» було організовано та проведено робоче засідання, де експерти представили експертні висновки щодо наданих на експертизу підручників з української літератури, зарубіжної літератури для здобувачів освіти 6 класу, які будуть використовуватись у 2023-2024 н.р. у закладах загальної середньої освіти. Експерти знайомили комісію із недоліками підручників, які були винесені на експертизу, а також озвучували відповіді авторів наданих рукописів. Під час проведення засідання відбувалось жваве обговорення, оскільки доступ до підручників, які подано на експертизу, був у всіх членів експертної комісії. Кожен член експертної групи мав можливість ознайомитись із рукописами та надати власне бачення з приводу зауважень та побажань.

 

 

Не всі підручники були рекомендовані на Гриф МОН України. Деякі із рукописів було відправлено на повторне доопрацювання з метою покращення освітнього контенту, який увійшов до змісту рецензованого продукту.

У подальшому передбачено планові та позапланові робочі зустрічі, що дозволить членам експертної групи з літератури узгодити різноманітні питання на предмет рекомендацій нових рукописів з української літератури, зарубіжної літератури та надати підручникам Рекомендацію Міністерства освіти і науки України з питань використання їх в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти у 2023-2024 н.р.

 

Інформацію підготувала професор Тетяна Шарова