Всеукраїнський конкурс есе учнівської та студентської молоді Мій Шевченко

Конкурс есе учнівської та студентської молоді «Мій Шевченко» було започатковано у 2018 р. за ініціативи громадської організації «Інноваційні обрії України» та присвячено Шевченківським дням. Співорганізаторами конкурсу традиційно виступають заклади вищої освіти м. Мелітополя.

Метою конкурсу є популяризація творчої спадщини Т.Г.Шевченка, актуалізація пам’яті про Кобзаря та його ролі у закладанні духовних основ української нації, утвердження морально-етичних заповідей митця як важливого чинника  консолідації суспільства, національно-патріотичне виховання здобувачів середньої, професійної та вищої освіти, збереження і розвиток інтелектуального потенціалу України, підтримка і стимулювання талановитої молоді і творчої праці педагогів.

Тема конкурсу «Мій Шевченко» передбачає висвітлення учасниками особистого сприйняття постаті Т. Шевченка, його творчості та значення в сучасному житті українців. При цьому назви робіт і творча форма подання можуть варіюватись.

Від 2018 р. конкурс значно еволюціонував і на сьогодні з регіонального перетворився на всеукраїнський.

У 2018 р. учасниками конкурсу стали 36 осіб – здобувачі загальної, професійної та вищої освіти м. Мелітополя, Мелітопольського району, Оріхівського району Запорізької обл. та м. Вовчанськ Харківської обл. Були визначені переможці у двох категоріях «Учнівська молодь» та «Студентська молодь» та лауреати в окремих номінаціях.

У 2019 р. конкурс набув іншого формату: учасники подавали наукові проєкти на тему «Творчість Т.Г. Шевченка в загальноєвропейському контексті». Учні та студенти шкіл, професійних училищ та закладів вищої освіти презентували свої науково-популярні напрацювання щодо дослідження епістолярію, живописної та літературної спадщини Кобзаря, його місця у сучасній культурі. Із 54 проєктів було обрано переможців у категоріях «Учнівська молодь» та «Студентська молодь» та лауреатів в окремих номінаціях.

У 2020 р. конкурс есе остаточно утвердився у форматі проведення і значно розширив свої межі. Участь у ньому взяли більше 80 здобувачів освіти різних рівнів із Запорізької, Харківської, Херсонської, Донецької, Київської та Сумської областей. Переможці визначались у чотирьох категоріях: «Учні середніх класів», «Учні старших класів», «Студенти закладів освіти І-ІІ рівня акредитації» та «Студенти закладів освіти ІІІ-IV рівнів акредитації». У межах кожної з категорій було виділено також лауреатів у окремих номінаціях, визначених членами журі.

У 2022 р. учасниками стали 76 учнів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій та 36 здобувачів професійної та вищої освіти із 9 областей України: Запорізької, Херсонської, Донецької, Сумської, Харківської, Івано-Франківської, Львівської, Дніпропетровської, Полтавської.

Найкращі есе друкуються у збірнику ГО «Інноваційні обрії України» в рубриці «Огляди. Рецензії. Публіцистика» або видаються окремими збірками з метою поширення сучасного сприйняття постаті митця, близького молоді, та подальшого зацікавлення до участі у конкурсі.