Крокуємо разом, перемагаємо заради дітей!

18 лютого 2023 року в межах конкурсу «Незламні. Активні!» за підтримки проекту «Добрі сусіди – одна країна» було проведень два заходи, які націлені на психологічне розвантаження, розуміння того, що тільки спільними зусиллями можна подолати будь-які негаразди.

Під час заходу учасникам тренінгу були представлені дієві кроки по відношенню до виховання дітей в умовах воєнного часу та надання дітям можливостей для адаптації в такі складні часи.

На зустрічі з учасниками програми були презентовані такі теми:

  1. Онлайн-тренінг «Як зробити щасливим воєнне дитинство?» (спікерка професор Тетяна ШАРОВА)
  2. Вебінар «Вплив війни на здоров’я дитини» (спікерка доцентка Світлана ЄРМОЛЕНКО)

Мета заходу – посилення розуміння вагомості європейських цінностей та намагання вирішити побутові та соціальні проблеми, спричинені повномасштабним вторгненням рф в Україну, які бажано долати разом, усією родиною.

Ідея заходу: направити громадян України, внутрішньо переміщених осіб із числа дорослих та дітей на розуміння та усвідомлення реалій воєнного стану та подальшої успішної перемоги на всіх фронтах. Допомогти їм подолати труднощі на психологічному рівні, моральному, побутовому рівнях.

 

Під час першого заходу спікерка Тетяна Шарова представила розуміння того, що треба робити, аби відновити відчуття безпеки:

  1. Давайте багато тілесного контакту.

2. Постійно говоріть з дитиною на загальні теми, відволікаючи її від проблеми.

3. Поясніть дитині, що вона не самотня.

4. Розкажіть їй історію, яка б спонукала її не боятися.

5. Дозвольте дитині сказати про свої тривоги.

Спікеркою було акцентовано на тому, що потрібно постійно спілкуватися з дітьми, враховуючи їх вік:

  1. Частіше відповідайте на питання дітей, які їх турбують.

2. Не уникайте комунікації з дитиною.

3. Кажіть правду, орієнтуючись на вік дитини.

4. Розкажіть їй історію, яка б спонукала її не боятися.

5. Давайте можливість дитині говорити, висловлювати власні думки.

Такі та інші питання були подані на заході з метою рекомендацій батькам, які мають адаптуватись в нових умовах життя.

 

Під час другого заходу спікерка Світлана Єрмоленко наголосила на тому, що в воєнний час будь-яка людина знаходиться в стресовому стані. Внутрішньо переміщені діти та їх батьки страждають від того, що змушені після 24 лютого 2022 року робити власний вибір з приводу питань навчання дітей в закладах загальної середньої освіти.

Батьки, які виїхали з тимчасово окупованих територій, змушені були зробити вибір освітнього закладу, де має вчитись їхня дитина.

 

Розуміємо, що внутрішньо переміщені дорослі та діти є нині вразливою категорією населення України. Спілкування з такими людьми передбачає вільну комунікацію без примусу та зобов’язань. Комунікація між організаторами заходу та учасниками була вільною, непримусовою. Усі змогли висловити власне бачення стресових ситуацій, з якими зустрічались у житті. Учасники зустрічей мали змогу увімкнути мікрофон та поділитися власними болями та відчуттями.

Попереду зустріч із дітьми та їх батьками. Будемо разом занурюватись в атмосферу позитиву та приємної комунікації.