Сучасні поради науковців: участь у круглому столі з питань STEАM-освіти

24 березня 2023 року у залі Зал засідань Вченої ради Інституту педагогіки НАПН України відбувся круглий стіл «STEАM-освіта: від теорії до практики» 24 березня 2023 року, метою якого було виокремлення теоретичних засад становлення STEAM-освіти, обговорення актуальних питань освітнього простору STEAM, навчальних STEAM-практик і технологій.

Організаторами та співорганізаторами заходу виступили такі установи: Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України, Національна академія педагогічних наук України, Інститут обдарованої дитини НАПН України, Інститут педагогіки НАПН України, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Національний центр «Мала академія наук України», Кафедра Unesco з наукової освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

На круглому столі в очному форматі була присутня Голова Правління Громадської організації «Інноваційні обрії України», доктор філологічних наук, професор, Тетяна ШАРОВА, яка представила на пленарному засіданні тему: «Онлайн ресурси для організації STEАM-навчання обдарованої молоді». Доповідь Тетяни Шарової супроводжувалась цікавими слайдами, де було вказано переваги та недоліки STEАM-освіта, а також наголошено на подальших перспективах розвитку STEАM-освіти в умовах воєнного стану в Україні.

 

 

Захід транслювався в онлайн-режимі на сайті Інституту обдарованої дитини НАПН України, а також на YouTube, що дозволило в режимі онлайн долучитись великій кількості слухачів.

Наукова тематика заходу дозволила науковцям зануритись у розуміння зв’язку науки і мистецтва (філософський аспект), а також розглянути синтез науки і мистецтва, історія становлення. Цікавими були питання, що стосувались науки як інструменту пізнання світу. Цікавими та корисними були практичні аспекти STEАM-освіти, які базувались на основних інструментах і практичних вказівках реалізації STEAM-підходу в дистанційному форматі навчання здобувачів.

 

 

Серед учасників круглого столу були представники системи Малої академії наук України, закладів позашкільної освіти як державної, так і недержавної форм власності; керівники і вчителі закладів загальної середньої освіти; аспіранти, студенти, викладачі закладів вищої освіти педагогічного профілю; наукові співробітники установ Міністерства освіти та науки України, Національної академії наук України та галузевих академій; керівники та представники обласних і районних управлінь освіти, інститутів післядипломної освіти, консультанти центрів професійного розвитку педагогічних працівників.

 

 

Актуальна тематика STEАM-освіти дозволила науковцям обговорити цікаві підходи, корисні та вагомі напрацювання та обумовити подальші кроки в період відбудови України.  Щира вдячність організаторам круглого столу за можливість долучення до обговорення таких важливих в сучасній освіті питань.

Інформацію підготувала Тетяна ШАРОВА