Засідання експертної комісії МОН з експертизи навчальних видань

03 квітня 2023 р. члени Громадської організації «Інноваційні обрії України», голова Правління, професор Тетяна ШАРОВА та співзасновниця громадської організації доцент Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА взяли участь у засіданні предметної (галузевої) експертної комісії МОН з літератури (української та зарубіжної), що було організоване Державною науковою установою  «Інститут модернізації змісту освіти».

Координувала роботу засідання Олена Василівна Гайдамака – начальник відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту загальної середньої освіти Нової української школи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

На засіданні було озвучено результати експертизи підручників для 10 класу з української та зарубіжної літератур для стандартного та профільного рівнів навчання, рецензентами яких виступили й викладачі ТДАТУ. Після прийняття рішення щодо надання цих навчальним виданням Грифу МОН для використання в закладах освіти вони висуватимуться на конкурс з метою обрання вчителями-предметниками найбільш якісних та придатних для використання.

Подібні засідання відбуваються періодично, відповідно до того, коли оголошується конкурс на видання підручників для закладів загальної середньої освіти. Цьогоріч це вже третє засідання, де збираються філологи з усієї країни аби презентувати власні експертні висновки та рекомендувати підручники на Гриф МОНУ.

  Злагоджена робота членів експертних груп та експертної комісії, у складі яких провідні науковці, викладачі закладів вищої освіти, вчителі-практики, має як результат якісний освітній продукт для навчання й виховання молодого покоління.

У подальшому професор Тетяна ШАРОВА та доцент Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА будуть долучатись до експертизи модельних навчальних програм з української та зарубіжної літератур, що використовуватимуться у закладах загальної середньої освіти.

 

 

На таких заходах члени Громадської організації «Інноваційні обрії України» фахово зростають, представляють власний досвід, оскільки подають експертний висновок та дають рекомендації авторам підручників. Вагомим надбанням такої участі в комісіях МОН України є той факт, що фахівці з філології можуть надати об’єктивну оцінку підручникам, які висуваються на конкурс та у подальшому будуть використовуватись в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти.

 

Підготувала доцент Аліна Землянська