Українська освіта в умовах воєнного стану

Освітній фронт продовжує просуватися вперед заради перемоги. Прикладом такої тенденції може слугувати вебінар на тему «Українська освіта в умовах воєнного стану: актуальні напрями можливих проєктів», до якого долучився член громадської організації «Інноваційні обрії України» доцент Сергій Шаров. Організатором заходу виступила кафедра менеджменту освіти та права ЦІПО ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України. Захід відбувся 5 квітня 2023 року на платформі Zoom з одночасною трансляцією на Youtube-каналі ДЗВО «Університет менеджменту освіти».Спікером заходу був кандидат філософських наук, доцент Сумського ОІППО Михайло Жук.

 

 

Під час доповіді пан Михайло торкнувся важливих питань щодо розвитку цифрового суспільства, впливу сучасних кризових ситуацій на розвиток освіти, особливості навчання сучасної молоді, яка постійно перебуває в цифровому просторі. Учасники вебінару дізналися про тенденції, що відбуваються в умовах Industry 4.0, Education 4.0. Цікавою була інформація про сутність індикативно-технологічного підходу, який дозволяє визначити діапазон пріоритетів  у відповідності до готовності до практичних дій.

 

 

Пан Михайло зазначив, що України потрібно змінити відношення до точних дисциплін, аби стати високотехнологічною державою. Також він наголосив на важливості цифрової та іншомовної підготовки здобувачів освіти, оскільки інтеграція в міжнародний простір передбачає володіння сучасними компетентностями. Спікер продемонстрував велику кількість ресурсів у напрямку STEM, STEAM-освіти, що можна використовувати для розвитку молодого покоління в умовах цифрового суспільства.

 

Після доповіді між членами заходу відбулася дискусія, під час якої учасники задавали питання спікеру, ділилися власними думками, практичним досвідом та досягненнями на освітній ниві. Захід виявився цікавим та корисним, за що щира подяка організаторам та спікеру.

 

Підготовув доцент Сергій Шаров