Навчаємось, щоб далі вчитись

05-08 квітня 2023 року голова Правління ГО «Інноваційні обрії України» доктор філологічних наук, професор Тетяна ШАРОВА долучилась до роботи навчального кемпу «Компанії громадської участі задля порятунку культурної спадщини громад України», який було організовано в рамках проєкту «Адвокати спадщини: підтримка і просування місцевих ініціативних груп молоді», що виконується за співфінансування Національного фонду та підтримки демократії (NED).

 

 

Виконавцем проєкту є Агентство з розвитку приватної ініціативи. Програма підтримки молодіжних ініціатив впроваджується Агентством з розвитку приватної ініціативи (АРПІ) та Мережею українських ОГС для підтримки громад зі спадщиною GoHeritage! за співфінансування Фонду підтримки демократії NED (США).

До участі в програмі запрошуються лідери молодіжних ОГС України, в т.ч. студенти, вчителі, краєзнавці, знавці історії та культури місцевих громад технологи, літератори, інші творчі особистості.

Мета програми: залучити молодь громад до порятунку та збереження  культурної спадщини, яка потерпає від війни або перебуває поза увагою соціуму для підвищення її цінності, впізнаваності та популяризації такої спадщини у локальному, національному чи міжнародному вимірах.

Навчальний кемп «Компанії громадської участі задля порятунку культурної спадщини громад України» відбувався в режимі офлайн в м. Яремче Івано-Франківської області. Усі учасники навчального кемпу працювали злагоджено упродовж усього часу, послуговуючись заздалегідь складеною організаторами заходу програмою.

 

 

Під час зустрічей було акцентовано увагу на таких аспектах:

  • подано проблеми та сформульовано мету для компаній з адвокасі в сфері порятунку культурної спадщини своєї громади – було створено та представлено дерево проблем;
  • розглянуто систему влади в Україні – через практичні вправи в командах;
  • відтворено аналіз політики; акцентовано увагу на ігровому полі компанії з адвокасі: мішені, союзники, противники, нейтрали;
  • організовано робота над проєктами;
  • представлено логіку повної проєктної пропозиції;
  • подано комунікацію цінності культурної спадщини для громад тощо.

На заходах у межах навчального кемпу були представлені теоретичні та практичні питання. Група слухачів, що складалась із 21 особи, групувалась в команди по 3-5 осіб та виконувала різноманітні практичні завдання, що дозволило краще засвоїти набуті знання з вивчення особливостей збереження культурної спадщини.

 

 

У ході реалізації проєкту, організаторами було оголошено конкурс, де було відібрано 22 представники ініціативних груп з українських громад 17 областей України, що свідчить про активність в конкурсних пропозиціях громадськості в умовах воєнного стану в Україні.

Після завершення навчання, учасники кемпу зможуть заповнити аплікаційну форму проєктної заявки та позмагатись за отримання грантової підтримки 5 ініціативним групам (кожна група матиме фінансування 2000 доларів). Вони змагатимуться за реалізацію окремих проектів в напрямку гуртування громад навколо проблем спадщини.

Тримаємо «кулачки» за активних та небайдужих до культурної спадщини членів ГО «Інноваційні обрії України»! Тільки спільними зусиллями ми можемо отримати перемогу на всіх фронтах!

Дякую організаторам за цікаві тренінги, командну роботу спікерів та їх професіоналізм. Детальніше ознайомитись із діяльністю Агентства з розвитку приватних ініціатив можна за посиланням https://arpi.org.ua

 

Підготувала професор Тетяна Шарова