Досвід використання Вікіпедії в освітньому просторі від членів ГО «Вікімедіа Україна»

Рух вікіпедистів набирає обертів, про що свідчать різноманітні вікіконкурси, вікімарафони та інші очні та онлайн заходи. На одному з таких заходів, онлайн зустріч для освітян, були присутні засновники Громадської організації «Інноваційні обрії України» Сергій та Тетяна Шарови. Захід був організований Громадською організацією «Вікімедіа Україна». Модерувала захід менеджерка напряму «Підвищення участі» в «Вікімедіа Україна» Олена Вінсент.

Першою спікеркою стала директорка ліцею №1 м. Хоростків Хоростківської міської ради Тернопільської області, кандидатка філологічних наук Світлана Дячок. Пані Світлана розповіла про напрямки реалізації Вікіпедії, зокрема на уроках з української та зарубіжної літератур, під час семінарів та наукових конференцій тощо. Спікерка зазначила, що створення здобувачами освіти Вікі-статей на різну тематику дозволяє розвинути у них навички опрацювання тексту. Вона представила власний алгоритм роботи з обдарованими дітьми вікіпедистами.

 

 

Пані Світлана наголосила на тому, що всі бажаючі можуть зробити свій внесок у розвиток Вікіпедії, у тому числі українського варіанту. Це може бути створення, редагування та удосконалення Вікі-статей, участь у тематичних заходах, перекладна діяльність, відвідування та проведення вікікурсів, поповнення українського Вікісховища світлинами тощо.

Продовжила естафету вчитель зарубіжної літератури Хмелівського ліцею Хмелівської сільської ради Ольга Лобода.

 

 

Спікерка наголосила на значенні Вікіпедії для викладання різних предметів, надала поради щодо її використання під час вивчення зарубіжної літератури. Учасники заходу мали можливість ознайомитися з «калейдоскопом завдань», які дозволять краще вивчити зарубіжну літературу, розвинути інфомедійну грамотність та цифрові навички.

Поділився власним багаторічним досвідом щодо використання Вікіпедії в освітньому процесі вищої школи доктор педагогічних наук, завідувач кафедри історії, правознавства та методики навчання Глухівського національного педагогічного університет імені Олександра Довженка Андрій Гриценко.

 

 

Пан Андрій зазначив, що написання та редагування вікі-статей є відповідальною справою, якої потрібно вчитися. Для цього доречно брати участь у різноманітних Вікімарафонах та інших заходах. Однак не повинно бути примусу з боку викладачів та наставників. У такому випадку здобувачі освіти будуть більш відповідально відноситися до заповнення та редагування вікі-сторінок.

Особливості використання можливостей Вікіпедії під час викладання математики та інформатики були висвітлені у доповіді вчителя математики гімназії №6 імені Житниченка І.В. м. Бердичева Житомирської області  Євгенія Шибецького. Цікавою була розповідь про становлення Вікі-руху в закладі освіти, де працює пан Євгеній, організацію вікіконкурсу, вікімарафону.

 

 

Після кожної доповіді учасники заходу мали можливість задати спікерам питання, тому захід виявився жвавим та інформативним. Дякую організаторам за проведення онлайн зустріч для освітян і чекаємо на наступні події.

 

Підготував доцент Сергій Шаров