Участь в онлайн семінарі з формування критичного мислення в учнів

25 травня 2023 року член Громадської організації «Інноваційні обрії України», доцент кафедри комп’ютерних наук ТДАТУ імені Дмитра Моторного Сергій Шаров взяв участь у роботі науково-методичному семінару «Актуальні проблеми навчання математики, інформатики та економіки». Захід був організований кафедрою математики та методики її навчання Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.

 

 

Провідною темою травневого семінару стало формування в учнів критичного мислення. І це є цілком логічним в сучасних умовах, оскільки критичне мислення та аналіз визначено Всесвітнім економічним форумом компетентністю XXI століття. З огляду на це, докторка педагогічних наук, доцентка кафедри математики та методики її навчання Юлія Ботузова доповіла на тему «Розвиток навичок критичного мислення учнів під час використання графічних калькуляторів».

 

 

Спікерка науково-методичному семінару продемонструвала на прикладах, якими засобами можна формувати навички критичного мислення в учнів старшої школи, що навчаються в класах з профільним вивченням математики. Її методичний підхід полягає у розв’язанні колізій, що виникають під час будування графіків функції та рівнянь за допомогою відомих графічних калькуляторів.

Досить цікавим виявився факт, що графічні калькулятори, такі як GeoGebra та Desmos, не завжди правильно будують графіки окремих функцій, які подані в підручниках зі шкільного курсу математики. Вчитель пропонує учням критично проаналізувати проблему та знайти причину неспроможності програмних засобів у будуванні конкретного графіку. Таким чином вони задіюють свій інтелектуальний потенціал, опрацьовують теоретичну інформацію, вдосконалюють математичні та інформатичні компетентності.

 

 

Наприкінці заходу відбулося обговорення, під час якого учасники висловили свою думку щодо запропонованого спікеркою методичного підходу. Захід виявився вдвічі корисним, оскільки після завершення науково-методичного семінару учасники отримали сертифікат про підвищення кваліфікації.

 

 

Дякуємо колегам за цікавий та корисний захід! Обов’язково долучимося до наступних заходів.

 

Підготував доцент Шаров Сергій