ChatGPT на користь освіти

Член Громадської організації, доцент Шаров Сергій долучився до вебінару «ChatGPT в освіті: загроза чи простір можливостей?». Тема доволі актуальна, про що свідчать пости в Facebook, очні та віртуальні семінари, наукові та науково-популярні публікації. Організатором даного вебінару є студія онлайн освіти EdEra. Модерувала захід Senior Instructional Designer в Amazon та L&D-спеціалістка EdEra Анна Ляшенко.

 

 

Пані Анна звернула увагу на переваги використання ChatGPT, зокрема економія часу, формування переліку ідей для реалізації тощо. Спікерка зазначила, що UNESCO розробила документ «ChatGPT and artificial intelligence in higher education: quick start guide», в якому визначені варіанти використання (ролі) ChatGPT у вищій школі. Саме на основі цього документа була побудована доповідь.

 

 

Анна Ляшенко показала конкретні приклади застосування ChatGPT, зокрема «Опонент у дебатах», «Особистий репетитор», «Друг по навчанню», «Мотиватор». Потім торкнулася ризиків, що можуть виникнути під час використання ChatGPT в освітній діяльності: звернула увагу на дотримання академічної доброчесності, приватність даних, врегулювання використання ШІ на законодавчому рівні, потенційний конфлікт інтересів.

 

Спікерка зазначила, що освітньому процесі ключову роль повинен відігравати досвідченого вчителя, який знає особливості своїх учнів і може забезпечити індивідуальний підхід до навчання. Надала рекомендації, для яких освітніх задач можна ефективно використовувати ChatGPT.Слід зазначити, що цей вебінар є частиною однойменного онлайн курсу, де всі учасники мали можливість пройти кінцеве тестування та отримати сертифікат.

 

 

Дякуємо студії онлайн освіти EdEra та Анні Ляшенко за цікавий онлайн курс та вебінар.

 

Підготував доцент Сергій Шаров