Історична ретроспектива та сучасні освітні наративи

24 червня 2023 року членкиня ГО «Інноваційні обрії України», докторка філософії, молодша наукова співробітниця лабораторії позашкільної освіти ІПВ НАПН України; «Міжнародний керівник категорії «Б» у галузі освіти та науки (згідно з класифікацією «ЮНЕСКО»)» та «Міжнародний учитель / викладач» Людмила Салагуб відвідала Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» (далі – Музей), на території однієї з локацій якого відбувся показ фільму  «Кубанські козаки. А вже літ двісті…» (за участю режисера Валентина Сперкача). Оператор – Сергій Лисецький. Голос за кадром – Богдан Ступка. Знято об’єднанням «Студія “Україна”».

Під час перегляду документального фільму відбулося обговорення за участю режисера (Валентин Сперкач) і завідувача відділу досліджень Голодомору та штучних масових голодів Музею, дослідника історії Кубані (професор Дмитро Білий).

 

 

Учасники заходу дізналися про те, яким саме чином в українців Кубані нівелювали звичаї та мову, переписували прізвища та нещадно нищили українську ідентичність.

Неймовірно тішуся від того, що мала нагоду виступити з віршем перед шановним товариством митців:

 

«Мені так хочеться, щоб усе було чудовим:

широке поле і стежки й діброви,

щоб небо наше було без війни,

щасливі діти гралися в дворі…

Натхненні, радісні, веселі, щоб зібралися ми в оселі…»

(авторство Людмили Салагуб)

 

Вищезгаданий документальний фільм був і є заборонений до показу на теренах Кубані. Від Валентина Сперкача дізналася багато цікавого про те, що залишилося «за кадром». Репрезентовані події є доволі актуальними!

Комплекс, на території якого проходив перегляд, спорудили за проєктом  народного художника України Анатолія Гайдамаки. Семантично, що під час перегляду документального фільму, відбулася зустріч Петром Гайворонським – земляком із м. Покровськ, який  є істориком, краєзнавцем і громадським діячем.

 

 

Щиро вдячна вельмиповажній когорті талановитих науковців, журналістів, особистостей зі сфери мистецтва…

Не забуваймо про минуле! Пам’ятаймо про пращурів і сміливо крокуймо в майбутнє! 

 

Підготувала Людмила Салагуб