Цикл семінарів про сучасні підходи в освіті – розпочато!

14 серпня 2023 року членкиня ГО «Інноваційні обрії України», докторка філософії, молодша наукова співробітниця лабораторії позашкільної освіти ІПВ НАПН України Людмила САЛАГУБ узяла участь у семінарі з теми «Візуалізація вербального матеріалу як засіб підвищення якості освіти» (у межах продукування циклу семінарів про сучасні підходи в освіті), ініційованого до проведення ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

 

 

Щиро вдячна спікеркам семінару (Тетяна ШАРОВА, доктор філологічних наук, професор, головний науковий співробітник відділу роботи з обдарованою молоддю Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», голова Правління ГО «Інноваційні обрії України»; Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА, кандидат філологічних наук, доцент, співзасновниця ГО «Інноваційні обрії України»; Наталія КОБИЛКО, кандидат філологічних наук, доцента катедри соціально-гуманітарних наук Харківського національного університету внутрішніх справ; Ольга ДЕРКАЧОВА, українська письменниця, доктор філологічних наук, професор катедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника) за реалізацію акумулятивно-насиченого змісту заходу.

 

 

Проведений семінар – підтвердження того, що сучасні здобувачі та здобувачки освіти є особистостями з «кліповим мисленням». Освітянській когорті доцільно НЕ БОЯТИСЯ нововведень і знаходити цікаві застосунки й авторські підходи! Саме вони мають стати помічниками на шляху до реалізації компетентних наративів та сприяти більш ефективному опануванню навчальних матеріалів нашими учнями та ученицями!

 

 

«Таймлайнові» - неабияку увагу! «Ментальні карти / мапи» - у тренді! «Скрайбінг» - допомагає візуалізувати контент якнайкраще (один із «меседжів»: «Менше тексту – більше графічності»). Графічним способом подання інформації, даних і знань також є інфографіка та піктограми. Використання коміксів… Як же без них? Це – цікаво, «кліпово» та добре сприймається наочно. Дивовижно, що існує низка методів і прийомів роботи з коміксами. Інтерактивний робочий аркуш – акумулює в собі навчальний матеріал із практичними завданнями та розкриває креативний потенціал у всіх учасників / учасниць освітнього процесу. Принципам  наочності та візуалізації – вагоме значення. Але: не забуваймо про вікові особливості учнів / учениць (студентів / студенток). Під час семінару репрезентовано низку технологій, окрім зазначених вище. Варіацій щодо висвітлення навчального змісту – багато!

 

 

Щиро вдячна організаторам, спікерській спільноті та всім-всім учасникам і учасницям заходу!

Сміливо ВІЗУАЛІЗУЄМО освітній процес! Нестримно втілюємо в життя свої НЕстандартні та ТВОРЧІ ідеї! Крокуймо далі та чекатимемо на наступні семінари!

 

 

Підготувала Людмила Салагуб