Історична пам’ять: проблематика для всіх або окремих особистостей?

Amemus patriam, posteritatis gloriae inservivamus!

(Любімо Батьківщину, працюймо на славу нащадків!).

 

16 серпня 2023 року членкиня ГО «Інноваційні обрії України», докторка філософії, молодша наукова співробітниця лабораторії позашкільної освіти ІПВ НАПН України Людмила Салагуб узяла участь у віртуальному обговоренні з теми «Історична пам’ять в Україні: вплив російської військової агресії», ініційованому до проведення «Інкубатором демократичних ініціатив» у партнерстві з «Освітнім домом прав людини» (м. Чернігів).

 

 

Мета зустрічі – напрацювання рекомендацій для освітян в країнах Східного партнерства задля підвищення рівня обізнаності суспільства щодо військової агресії росії проти України.

Категорія учасників / учасниць заходу:

  • учителі громадянської освіти, історії, літератури, географії;
  •  викладачі та студенти закладів вищої освіти;
  • представники громадського середовища, які працюють у сфері громадянської освіти (громадські організації, ЗМІ тощо);
  •  історики.

Вектори щодо обговорення:

1) історична пам’ять в Україні;

2)  вплив російської військової агресії проти України на історичну пам’ять;

3) роль освітніх інституцій у формуванні історичної пам’яті;

4) рекомендації щодо освітніх та просвітницьких дій у сфері історичної пам’яті.

Щиро вдячна фасилітаторам заходу:

  • Назарій Боярський (ГО «Інкубатор демократичних ініціатив», правозахисник і тренер неформальної освіти, член Тренерського пулу Ради Європи, незалежний експерт Мережі громадянської освіти Східної Європи (EENCE);
  • Лариса Коломєєць, учителька історії та громадянської освіти Бердянської ЗОШ № 5, тренерка з прав людини та медіаграмотності, учителька-методистка.

Дуже важливо, що під час зустрічі всі учасники та учасниці мали можливість висловити свою думку щодо проблематики питання (активності у чаті та продукування власних ідей під час обговорення («Вільний мікрофон»)).

 

 

Щиро вдячна всім колегам і коліжанкам! Також тішуся від того, що побачила вчителів-земляків із Донецької області.

Проєкт «Громадянське суспільство проти війни через переосмислення пам’яті про минуле» організовується консорціумом експертів/ок EENCE, фінансується Федеральним агентством з громадянської освіти (Bundeszentrale für politische Bildung/bpb) за рахунок коштів, виділених Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини, програма «Розширення співробітництва з громадянським суспільством у країнах Східного партнерства та Росії». Проєкт адмініструє Форум вчителів громадянської освіти (Грузія), ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» є партнером проєкту в Україні.

 

Підготувала Людмила Салагуб