Панельна дискусія «Чому я обираю українську: від ЗДО до ЗВО»

З нагоди Дня Прапора, 23 серпня 2023 року в режимі онлайн відбулася панельна дискусія «Чому я обираю українську: від ЗДО до ЗВО», організована Громадською організацією «Інноваційні обрії України».

 

На захід були запрошені гості, які звернулися до учасників панельної дискусії із вітальними словами:

Тарас Кремінь – Уповноважений із захисту державної мови;

Тетяна Вакуленко – директор Українського центру оцінювання якості освіти;

Сергій Кюрчев – ректор Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного.

 

 

Модератором заходу була:

Шарова Тетяна – доктор філологічних наук, професор, голова правління ГО «Інноваційні обрії України», професор Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного.

 

 

Гості заходу звернулись до учасників з вітальними словами з нагоди Дня Прапора в Україні. Цікавою була промова Тараса Креміня – Уповноваженого із захисту державної мови.

Емоційним був виступ Тетяни Вакуленко – директорки Українського центру оцінювання якості освіти.

Ректор Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Сергій КЮРЧЕВ у виступі на пленарному засіданні акцентував увагу на тому, що українська мова, безумовно, є одним із важливих засобів нашої ідентифікації, виборювання незалежності нашої країни. З цієї позиції Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного є флагманом на півдні України.

 

 

Приємно, що у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного з 01 вересня 2023 року буде призначено уповноваженого із захисту державної мови в Університеті (мовного омбудсмена) в особі доктора філологічних наук, професора Тетяни Шарової. Як результат матимемо програму розвитку та функціонування державної мови в ТДАТУ на 2023-2030 рр. Саме про це було наголошено ректором ТДАТУ д.тех.н., професором Сергієм КЮРЧЕВИМ.

На панельній дискусії «Чому я обираю українську: від ЗДО до ЗВО» були представлені спікери:

Біляцька Валентина Петрівна – доктор філологічних наук, професор НТУ «Дніпровська політехніка»

 

 

Рейпольська Ольга Дмитрівнадоктор педагогічних наук, професор, керівник Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України.

 

 

Тихоненко Марина Миколаївна – вчитель української мови та літератури, англійської мови опорного закладу «Кобеляцький ліцей № 2 імені Олеся Гончара Кобеляцької міської ради Полтавської області»

 

 

Кобилко Надія Олександрівна – викладач української мови та літератури Філії ДНЗ «Охтирський центр ПТО» смт. Велика Писарівка

 

 

На заході були розглянуті актуальні проблеми мовної політики, а також подана мовна філософія представників різних рівнів закладів освіти: дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, вищої.

Під час панельної дискусії модератор заходу Тетяна ШАРОВА подала для дискутування спікерам такі питання:

Які пріоритетні аспекти мовної філософії можуть бути актуальні у майбутньому?

Як українська мова відображає світосприйняття та менталітет українського народу?

Спікери активно представляли власне бачення із досвіду, наводили приклади та обмінювались думками із присутніми.

Під час заходу було наголошено, що ми прагнемо тримати освітньо-науковий стрій і скеровувати його на користь нашої держави, на формування не лише кращих, висококваліфікаційних фахівців, а й справжніх громадян України, які шанують і плекають свою мову.

Упродовж панельної дискусії учасники могли задати питання спікерам, а також висловити власну думку. До обговорення питань панельної дискусії долучилась Клокар Наталія Іванівна – доктор педагогічних наук, професор, старший науковий співробітник відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», заслужена працівниця освіти України, експертка ДСЯО України, супервізорка.

 

 

Фінальним меседжем заходу був вислів: «обрав українську і вірю, що саме цей шлях допоможе нам вибороти, відновити наш південний край, привести його до розквіту».

Проведений захід, організований членами Громадської організації «Інноваційні обрії України» мотивував на подальші кроки у напрямку дотримання мовної політики та співпраці із Уповноваженим із захисту державної мови.

 

Інформацію підготувала Тетяна ШАРОВА