Підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників

Сьогодні питання якості дошкільної освіти є важливим з точки зору чинних реформ в освітній сфері. У 2021 році Міністерством освіти і науки України (наказ №1121 від 23.10.2021) було затверджено Програму освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування / Education & Care». Програма освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування / Education & Care» розроблена відповідно до нової редакції Базового компонента дошкільної освіти (2021 р.).

У програмі «Освіта і піклування / Education & Care» відображено вимоги до оновленого змісту освіти дитини від двох до шести (семи) років життя, уніфіковано вимоги до навченості, вихованості та розвиненості дітей кожної вікової групи. Програма є частиною освітньої системи «Освіта і піклування / Education & Care» і містить інваріантну та варіативну складові. Інваріантна складова представлена переліком завдань для освітньої діяльності дітей, виконання яких максимально ефективно здійснюється через використання комплексного методичного забезпечення. Варіативна складова програми сприяє поглибленню основних компетентностей з урахуванням природних здібностей дітей та об’єктивно наявної матеріально-технічної бази, психолого-педагогічних ресурсів усіх суб’єктів освітнього процесу.

Програма освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування» (Education & Care) є у вільному доступі та доступна за покликанням. Ідейним натхненником, «Освіта і піклування» є В.А. Воронов – голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, який опікується питаннями раннього розвитку та дошкільної освіти.

02 листопада 2023 року до участі в підвищенні кваліфікації з питань дошкільної освіти були долучені науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти. Для участі в заході за темою «Освітній напрям «Особистість дитини»: рухова компетентність, здоров’язбережувальна компетентність, особистісна компетентність» зареєструвалось 63 учасника, які представили 13 регіонів нашої країни та 16 закладів вищої освіти. Учасники заходу мали змогу ознайомитись із можливістю щоденного планування дня дитини засобами інновацій з урахуванням використання безальтернативної онлайн-платформи Mr. Leader day. Модератором заходу була Тетяна ШАРОВА, а спікером семінару Катерина КОВАЛЬЧУК.

 

 

Під час заходу були представлені ключові доповіді, що стосувались аспектів інновацій в дошкільній освіті, оскільки це питання актуальне для університетів, де є кафедри дошкільної освіти, що готують здобувачів вищої освіти за ОП 12 Дошкільна освіта.

По завершенню заходу відбулася жвава дискусія. Учасники семінару запрошували спікерів до подальшої співпраці у напрямку комунікації та імплементації освітньої системи «Освіта і піклування / Education & Care» та безальтернативної онлайн-платформи щоденного планування дня Mr. Leader day.

Попереду багато змін та можливість цікавої роботи в дистанційному форматі. Тож, прагнемо удосконалювати власну цифрову компетентність та опановуємо новими інформаційними технологіями.

 

Інформацію підготувала Тетяна ШАРОВА