VI Всеукраїнський конкурс есе учнівської та студентської молоді «Мій Шевченко»

Громадська організація «Інноваційні обрії України» спільно з Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти», Таврійським державним агротехнологічним університетом імені Дмитра Моторного, Дніпровським державним університетом внутрішніх справ, Полтавським національним педагогічним університетом імені В. Г. Короленка, Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини, Комунальним закладом «Уманський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж ім. Т.Г. Шевченка Черкаської обласної ради» проводить VI Всеукраїнський конкурс есе учнівської та студентської молоді «Мій Шевченко».

Метою Конкурсу є популяризація творчої спадщини Т.Г. Шевченка, актуалізація пам’яті про Кобзаря та його ролі у закладанні духовних основ української нації, утвердження морально-етичних заповідей митця як важливого чинника консолідації суспільства, національно-патріотичне виховання здобувачів середньої, професійної та вищої освіти, збереження і розвиток інтелектуального потенціалу України, підтримка і стимулювання талановитої молоді і творчої праці педагогів.

У 2023/2024 навчальному році Конкурс триватиме з 04 січня до 09 березня 2024 року. До розгляду в Конкурсі приймаються есе (далі – Есе) учнів 5-11 класів закладів загальної середньої освіти, здобувачів фахової передвищої освіти, здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти, здобувачів вищої освіти.

На Конкурс приймаються творчі роботи в жанрі есе, що розкривають тему конкурсу і є самостійним, особистісним осмисленням постаті митця, значення його творчої спадщини в житті конкурсанта чи українського народу в цілому. Роботи учасників конкурсу не рецензуються. Конкурс проводиться у номінаціях за віковими категоріями: здобувачі освіти середніх класів (5-6, 7-8 класи), здобувачі освіти старших класів (9-11 класи), здобувачі професійних (професійно-технічних) закладів освіти, здобувачі закладів фахової передвищої освіти та здобувачі вищої освіти України. Журі має право ввести додаткові номінації для учасників Конкурсу, які не стали переможцями у своїй віковій категорії.

Есе має бути оригінальним та неопублікованим раніше, написане без допомоги штучного інтелекту. Есе створюється самостійно автором, співавторство не допускається. Плагіат або копіювання чужих думок чи історій є підставою для відхилення Есе. Конкурсні роботи учасників проходять «сліпе» оцінювання членами журі за такими критеріями: відповідність темі і меті Конкурсу, жанру есе, оригінальність, дотримання мовних норм та естетичне оформлення.

Етапи проведення конкурсу:

  1. До 11 лютого 2024 р. до 17.00 претенденти на участь у Конкурсі мають зареєструватись та завантажити Есе в електронному вигляді (у форматі doc або docx) разом із супровідним листом за посиланням: https://forms.gle/zVdhPSePL4L2zoGY9

2. З 12 лютого по 03 березня 2024 р. – оцінювання творів конкурсною комісією (журі).

3. 9 березня 2024 р. – оприлюднення результатів конкурсу на сайті ГО «Інноваційні обрії України» за посиланням http://obrii.org.ua/konkurs

Переможці Конкурсу за віковими категоріями та в окремих номінаціях нагороджуються дипломами і грамотами. Педагоги, які підготували переможців Конкурсу, будуть відзначені подяками. 

З Положенням про Конкурс есе й технічними вимогами можна ознайомитися на сайті Громадської організації «Інноваційні обрії України» (http://obrii.org.ua/konkurs).