Цифрова трансформація в освіті: обмін досвідом

10 квітня 2024 року професор Тетяна ШАРОВА провела відкриту лекцію «Цифрова трансформація в освіті» на базі Комунального закладу «Уманський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж ім. Т. Г. Шевченка Черкаської обласної ради».

 

 

На зустрічі зі здобувачами та педагогічними працівниками був присутній співзасновник Громадської організації «Інноваційні обрії України», кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри комп’ютерних наук Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Сергій ШАРОВ, який постійно підтримує інновації, що імплементуються в закладах освіти.

Тетяна Михайлівна під час зустрічі наголосила, що цифрові технології – це не вимога часу, а наша буденність. Під час лекції здобувачів освіти було ознайомлено із цифровими інструментами. На зустрічі були здобувачі освіти та педагогічні працівники, які є активними учасниками цифрового простору.

 

 

Спікер вказала на стратегічних пріоритетах сучасного цифрового простору, що зводяться до таких ключових аспектів: доступ до інформації, прискорення цифрової грамотності, блокчейн в освіті, розвиток штучного інтелекту. Під час виступу Тетяна Михайлівна акцентувала увагу на навичках сучасної людини: критичне мислення, фінансова грамотність, лідерство, ініціативність. Також було згадано про гнучкість, креативність, цифрову грамотність, стресостійкість.

Доповідь спікерки була у вигляді графічної презентації, яку Тетяна Михайлівна створила власноруч для демонстрації цікавих візуальних аспектів для здобувачів освіти коледжу та педагогів закладу освіти. Було наголошено на розвитку цифрового простору, зокрема на наявності цифрового обладнання у закладі освіти для подальшої роботи з цифровими інструментами. Згадано про потребу у високоякісному швидкісному інтернеті, а також про розвиток людського потенціалу, що дозволяє суттєво покращувати якість освітнього процесу у закладі, де навчаються здобувачі.

 

 

Наприкінці виступу Тетяна Михайлівна представила в режимі онлайн ще один цифровий інструмент, що дозволив присутнім зрозуміти багатогранність електронних ресурсів, що можна досить швидко використовувати без попереднього детального вивчення. Презентації, діаграми, інфографіка, а також різні види сайтів, відеоматеріалів можна досить швидко створювати, використовуючи при цьому готові шаблони.

Тетяна Михайлівна уміло демонструвала слухачам цифрові інструменти, а по завершенню представила соціальний проєкт «Я обираю українську» та запропонувала присутнім долучитись до нього, залишивши власний коментар на тему «Чому я обираю українську».

 

Безмежно вдячні адміністрації Комунального закладу «Уманський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж ім. Т. Г. Шевченка Черкаської обласної ради» за небайдужість до професійного зростання педагогічного колективу та здобувачів освіти. Подібні лекції налаштовують присутніх на застосування інновацій під час освітнього процесу, що в результаті свідчитиме про якісне викладання.

 

 

Інформацію підготувала професор Тетяна ШАРОВА