Відбувся презентаційний виступ «Магія слова і мовна свідомість народу»

18 квітня 2024 р. у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного відбувся другий день мовного арсеналу «Українська мова як маркер національної ідентичності: від традицій до сучасності». Захід організований мовним омбудсменом університету Тетяною ШАРОВОЮ за підтримки ректора ТДАТУ Сергія КЮРЧЕВА та спрямований на популяризацію мовно-культурних знань серед викладачів та здобувачів освіти.

 

 

З вітальним словом виступив ректор ТДАТУ Сергій КЮРЧЕВ, який підкреслив вагому роль університету як культурно-освітнього хабу як південно-східного регіону, так і в межах України. Він наголосив, що сила українців полягає в єдності: в усвідомленні своєї унікальності, культурного багатства, історичної місії, що закарбовано в мові нашого народу.

 

Зі словами привітання до всіх учасників мовного арсеналу звернулась також голова Національної комісії зі стандартів державної мови (2020-2022), професорка Національної академії Служби безпеки України Орися ДЕМСЬКА, яка наголосила на необхідності в умовах сьогодення змінювати наративи про українську мову як жертву через гоніння, заборони, статус другорядності, на користь відзначення тих фактів, що свідчать про її перемоги та передовий характер, адже українська мова – інструмент гідності.

 

 

Професор Економіко-гуманітарного університету у Варшаві (Польща) Ян КАПРАНОВ ознайомив присутніх із досвідом проведення українських мовознавчих заходів за кордоном, зокрема у Фінляндії, та підкреслив зацікавлення іноземців у мові нашої країни, готовність носіїв її зберігати та популяризувати.

 

 

Про методики та досягнення свого закладу вищої освіти у розвитку комунікативної компетентності мешканців Дніпра  розповіла учасникам заходу Ксенія ТАРАНЕНКО – завідувачка кафедри філології та мовної комунікації Національного технічного університету «Дніпровська політехніка».

 

Мовний омбудсмен ТДАТУ Тетяна ШАРОВА ознайомила присутніх із тими заходами, які відбулися за час її роботи на цій громадській посаді. Було наголошено, що ТДАТУ вже третій рік поспіль є співорганізатором Всеукраїнського конкурсу есе учнівської та студентської молоді «Мій Шевченко», а здобувачі вищої освіти університету – активними учасниками й переможцями конкурсу.

 

Спікеркою другого дня мовного арсеналу виступила Валентина БІЛЯЦЬКА – д.філол.н., професорка кафедри філології та мовної комунікації Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» – із презентаційним виступом «Магія слова і мовна свідомість народу».

 

 

На кращих зразках усної народної творчості та літературної класики доповідачка довела присутнім, наскільки значна роль історично відводилась слову, яке використовувалось і як оберіг, і як зброя проти недоброзичливців. Акцент було зроблено на традиціях роду і вимозі їх зберігати в сучасності, а також на використанні магічної сили слова, насамперед поетичного, для захисту захисників та захисниць України.

 

Захід проводився в межах академічного руху «Гостьовий професор» Вищої школи педагогічної майстерності ТДАТУ та об’єднав академічну спільноту з різних закладів освіти: Василівського, Оріхівського, Новокаховського, Мелітопольського фахових коледжів, Уманського гуманітарно-педагогічного фахового коледжу імені Т.Г. Шевченка, Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка».

 

Інформацію підготувала доцент Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА