Мовний арсенал набирає обертів: доєднується до комунікації вся Україна

18 квітня 2024 р. у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного в рамках Мовного арсеналу «Українська мова як маркер національної ідентичності: від традицій до сучасності» відбулася друга зустріч. Захід організований мовним омбудсменом університету, доктором філологічних наук, професором Тетяною ШАРОВОЮ за підтримки ректора ТДАТУ Сергія КЮРЧЕВА.

 

На початку зустрічі ректор ТДАТУ Сергій КЮРЧЕВ привітав усіх присутніх, вказавши на важливій ролі мови у житті кожного українця. Він підкреслив, що події сьогодення в Україні свідчать, що лише в єдності – сила українців, в усвідомленні своєї унікальності, культурного багатства, історичної місії. Ректор Університету вказав на те, що Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного робить усе можливе, щоб формувати в наших викладачів та здобувачів освіти традиційні цінності українців, поглиблювати комунікативні вміння й навички державною мовою, плекати любов до своєї країни та своєї нації. Станом на сьогодні ТДАТУ імені Дмитра Моторного продовжує залишатись культурно-освітнім хабом і для мелітопольців, а тепер уже й запоріжців, і для громадян з усієї України.

 

 

Професор, мовний омбудсмен ТДАТУ Тетяна ШАРОВА виступила модератором зустрічі та з гордістю зазначила, що у ТДАТУ працюють та навчаються справжні патріоти України. Її модерування супроводжувалось яскравою графічною презентацією, яку вона вміло вмикала для візуального наповнення заходу певним контентом.

 

 

На Мовному арсеналі була присутня доктор філологічних наук, професор, голова Національної комісії зі стандартів державної мови (2020-2022 рр.), професор Національної академії служби безпеки України Орися ДЕМСЬКА, яка звернулася до учасників заходу із вітальним словом. Також слова-звернення лунали на адресу учасників Мовного арсеналу від доктор філологічних наук, професора Економіко-гуманітарного університету у Варшаві (Польща) Яна КАПРАНОВА та завідувачки кафедри філології та мовної комунікації НТУ «Дніпровська політехніка» Ксенії ТАРАНЕНКО, яка представила власне бачення мови в сучасному просторі. Запрошені гості під час відкриття другого заходу Мовного арсеналу наголосили на важливості мови у суспільстві.

 

 

Спікеркою другого дня виступила Валентина БІЛЯЦЬКА, докторка філологічних наук, професорка кафедри філології та мовної комунікації Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», представивши академічній спільноті власний презентаційний виступ  «Магія слова і мовна свідомість народу».

 

 

Вона акцентувала увагу на значенні слова, нагадала про історію виникнення української мови та її притиснення з боку влади у пізні часи, а також вказала на магії слова, зокрема через заклинання.  Зупинилася пані Валентина і на сьогоденні, коли, починаючи з 2000-х років було прийнято ряд законів та нормативних актів щодо витіснення української мови із вжитку у деяких регіонів України.

Щиро дякуємо запрошеним гостям, ректору ТДАТУ імені Дмитра Моторного, учасникам заходу, адже на таких заходах ми формуємо наші історію, історію вільної та незалежної України.

 

23 квітня запланована остання зустріч учасників Мовного арсеналу.  Спікеркою виступить доктор філологічних наук, професорка Прикарпатського національного університету імені Стефаника Ольга Деркачова.

 

Підготувала професор Тетяна Шарова