Мовний арсенал. Презентаційний виступ Ольги ДЕРКАЧОВОЇ. Фемінітиви

23 квітня 2024 р. відбулося завершення мовного арсеналу «Українська мова як маркер національної ідентичності: від традицій до сучасності», який проводився з ініціативи мовного омбудсмена ТДАТУ Тетяни ШАРОВОЇ за підтримки ректора університету Сергія КЮРЧЕВА.

На початку заходу ректор ТДАТУ, професор Сергій КЮРЧЕВ підкреслив, що висока зацікавленість аудиторії у тих питаннях, які розглядаються на арсеналі, долученість представників закладів освіти з різних куточків України свідчить про живу потребу пізнавати своє. Він висловив сподівання, що проведення щорічного мовного арсеналу стане доброю традицією в університеті нескореного півдня.

 

 

Зі словами привітання до всіх учасників заходу звернулася Оксана ФІЛАТОВА, професорка, завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (м. Миколаїв), визначивши, що саме мова є кодом розрізнення «свій» – «чужий». А українська мова – це наш національний код, який допомагає нам у самовизначенні.

 

 

Освітній омбудсмен України Сергій ГОРБАЧОВ наголосив на важливості розвивати комунікативну та культурну компетентності в руслі національних цінностей, оскільки саме на викладачів ТДАТУ накладається місія вертатись на деокуповані території та відновлювати українську освіту там.

 

 

Заступник директора ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», професор Юрій САФОНОВ у привітальному слові відзначив, що мовний арсенал – це важливий пласт української національної свідомості, що враховує і мовознавчі аспекти, і традиції та звичаї, світоглядні особливості нашого народу, історичні аспекти, літературну класику тощо. Саме у цій багатогранності ми озброюємось необхідними знаннями й навичками.

 

 

Спікеркою третього дня мовного арсеналу стала Ольга ДЕРКАЧОВА – д.філол.н., професорка кафедри педагогіки початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – із презентаційним виступом «Вчительки, акторки, науковиці: фемінітивна історія української мови». На конкретних прикладах із літератури, історії української культури, періодики XIX-XX ст. доповідачка простежила процес формування та використання фемінітивів у діахронічному зрізі, їхнє входження в сучасний обіг в офіційно-діловому, публіцистичному, науковому й звичайному побутовому стилях як спосіб відродження традицій українського мовознавства в постколоніальний період існування держави.

 

 

Захід проводився в межах академічного руху «Гостьовий професор» Вищої школи педагогічної майстерності ТДАТУ та об’єднав академічну спільноту з різних закладів освіти: Василівського, Оріхівського, Новокаховського, Мелітопольського фахових коледжів, Уманського гуманітарно-педагогічного фахового коледжу імені Т.Г. Шевченка, Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та ін.

Наприкінці зустрічі Мовний омбудсмен ТДАТУ, професор Тетяна Шарова, яка виступала модератором впродовж усіх зустрічей, подякувала учасникам і гостям заходу. Вона зазначила, що не дивлячись на повномасштабну війну, українці щодня демонструють свою відданість Батьківщині. На захід були запрошені поважні гості, фахівці-філологи, що мають науковий ступінь доктора наук, а це свідчить про високий рівень заходу на всеукраїнському рівні.  Під час фінального виступу модераторки було наголошено на потужній команді однодумців, що дозволяє спільно творити історію нашого народу, зберігати традиції та активно рухатися вперед. Організатори виказали надію, що проведення подібних заходів у ТДАТУ стане доброю традицією.

 

Інформацію підготувала доцент Аліна ЗЕМЛЯНСЬКА