Проблеми та рішення утвердження української ідентичності серед молоді

27 червня 2024 року відбулася всеукраїнська науково-практична конференція "Проблеми утвердження в учнівської та студентської молоді української національної та громадянської ідентичності".

З вітальними словами на адресу учасників конференції звернулася ЛЮБЧИК Любов, голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради (СКВОР) Світового Конгресу Українців, а також ГРУШИНА Аліна Ігорівна, начальник управління утвердження української національної та громадянської ідентичності Міністерства молоді та спорту України.

На пленарному засіданні модераторкою була Катерина Олександрівна ЖУРБА, завідувач лабораторії національно-патріотичного виховання Інституту проблем виховання НАПН України, доктор педагогічних наук, професор.

Провідні науковці, які вивчають питання української національної та громадянської ідентичності, виступили із цікавими доповідями на пленарному засіданні, зокрема Гладковський Роман Васильович, Carl Mirra, Кендзьор Петро Іванович, Бех Іван Дмитрович, Ребрина Андрій Анатолійович, Коломоєць Галина Анатоліївна, Гонтаренко Наталія Василівна, Журба Михайло Анатолійович, Ульянич Галина Іванівна, Шарова Тетяна Михайлівна, Марченко Володимир Леонідович, Профорук Михайло Юрійович, Поліщук Віктор Миколайович.

 

 

Від Громадської організації «Інноваційні обрії України» виступила на конференції голова Правління ШАРОВА Тетяна Михайлівна, професор Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», доктор філологічних наук, професор та представила науковцям доповідь на тему: «Вплив глобалізації на мовну ідентичність української молоді». Також на конференції був присутній співзасновник ГО «Інноваційні обрії України» ШАРОВ Сергій.

 

 

У доповіді Тетяна ШАРОВА акцентувала увагу на тому, що глобалізація має значний вплив на мовну ідентичність української молоді, приносячи як позитивні, так і негативні зміни. Важливо забезпечити баланс між відкритістю до глобальних процесів та збереженням національної мовної ідентичності. Для цього необхідно підтримувати та популяризувати українську мову та культуру, розвивати систему освіти, яка сприятиме збереженню рідної мови, та створювати умови для активного використання української мови в усіх сферах життя.

 

 

Виховання національної та громадянської ідентичності має бути інтегрованим у всі аспекти освітнього процесу – від навчальних програм до позакласної діяльності. Важливо, щоб ця тема стала наскрізною, а не обмежувалася окремими уроками чи заходами. Формування національної та громадянської ідентичності має відбуватися не лише в школі, але й у сім’ї та громаді. Важливо залучати батьків до освітнього процесу та організовувати спільні заходи, які сприяють національній єдності. Важливо, щоб молодь розуміла значущість української культурної спадщини та історії. Це може бути досягнуто через інтеграцію відповідних тем у навчальні програми, організацію екскурсій, тематичних заходів та конкурсів.

 

Інформацію підготувала професор Тетяна ШАРОВА