Вчимося розповідати історії: літня школа та сторітелінг

24-28 липня 2023 року, в с. Осій,  Закарпатська область, під час ІV Всеукраїнської очно-дистанційної літньої школи з міжнародною участю  «Нова українська школа в дії: Підкорюй вершини!» Тетяною Шаровою, доктором філологічних наук, професором, головою правління ГО «Інноваційні обрії України», головним науковим співробітником відділу роботи з обдарованою молоддю було проведено тренінг «Сторітелінг – як ефективний метод навчання та виховання».

Тетяна Шарова під час тренінгу акцентувала увагу на видах та функціях сторітелінгу, донесла учасникам літньої школи інформацію про те, що сторітелінг – це творча розповідь. Цікавою була інформація про те, що сторітелінг будується за допомогою ключових слів, які даються співрозмовнику. Однак, під час розповіді історій, треба дотримуватись певної схеми: вступ, основна частина (дія, подія), фінал. Для створення цікавої історії потрібна: структура, конфлікт, кульмінація, висновки. Вибудовуючи піраміду сторітелінгу, необхідно пам’ятати про цікавість історії, що закладена в основу текстової частини.

 

 

Під час тренінгу «Сторітелінг – як ефективний метод навчання та виховання» учасники літньої школи були розподілені на 4 команди. Кожна команда повинна була виконати певні завдання та побудувати власну розповідь. Освітяни – креативні та відкриті люди, які повністю зреалізували себе під час розповіді історій.

 

 

Цікавою вправою для учасників літньої школи була робота із заданим словом, літери якого були розкодовані у вигляді ключових слів (наприклад: ВЕСНА – в – вікно, е – екватор, с – сонце, н – новації, а – академічність). Кожній команді були надані різні слова. Це дозволило почути від учасників тренінгу різноманітні історії та насолодитись українською милозвучною мовою.

Не менш цікавою була вправа, коли долучено було 3 особи. 1 – із закритими очима малює, 2  – виявляє в намальованому фігури, 3 – складає із виявлених фігур слова та створює історію.

 

 

Приємно те, що дорослі під час тренінгу могли навчитись новим методикам розповіді, правильно розуміючи поставлене завдання та слідкуючи за часом його виконання. У подальшому плануємо організовувати подібні тренінги в режимі онлайн, аби надати можливість усім зацікавленим особам розібратися у тому, коли саме доречно застосувати сторітелінг.

 

Інформацію підготувала Тетяна ШАРОВА